DEN HAAG - CDA en PVV willen dat minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) bij de ambassadeur van Saudi-Arabië om opheldering vraagt over de door het land geblokkeerde websites van Radio Nederland Wereldomroep.

Bezoekers van de pagina worden doorverwezen naar een Saudische overheidspagina.

De Kamerleden Henk Jan Ormel en Maarten Haverkamp (CDA), Geert Wilders en Wim Kortenoeven (PVV) hebben zaterdag vragen gesteld over de kwestie.

PVV

Wilders vraagt zich af of Rosenthal bereid is de Saudische ambassadeur ,,de oren te wassen'' over de blokkade. Hij wil ook weten of er op de website van de Nederlandse ambassade in Riyad een verklaring komt die duidelijk maakt dat de Saudische maatregel wordt betreurd.

Ook het CDA ziet daar wat in. De partij wil verder dat deze vorm van internetcensuur internationaal wordt aangepakt.

Werkomstandigheden

De maatregel door Saudi-Arabië volgde op berichtgeving van de Wereldomroep over de slechte werkomstandigheden voor huishoudelijk personeel op de ambassade in Den Haag en de mishandeling van een migrant.

"Blijkbaar is de berichtgeving, hoe genuanceerd ook, toch af en toe tegen het zere been van de autoriteiten'', aldus adjunct-hoofdredacteur Ardi Bouwers van de Wereldomroep eerder. Volgens haar wordt een dergelijke maatregel maar zelden teruggedraaid.