HILVERSUM - Saudi-Arabië heeft de websites van Radio Nederland Wereldomroep ontoegankelijk gemaakt voor internetgebruikers.

Als ze de site openen, zien ze een boodschap dat de internetpagina is geblokkeerd. Ze worden doorverwezen naar een Saudische overheidswebsite, aldus de omroep vrijdag.

De Wereldomroep vermoedt dat een filmpje op haar Arabische internetpagina, die de mishandeling van een migrant toonde, de aanleiding is voor de blokkade. Dit werd in juli geplaatst en liet een Arabisch uitziende man zien die een vermoedelijk Aziatische man intimideert en slaat met een stok.

Het filmpje kwam van YouTube. Het item leidde tot een stroom reacties, aldus de omroep.

Werkomstandigheden

Eerder dit jaar berichtte de Wereldomroep over de slechte werkomstandigheden van huishoudelijk ambassadepersoneel in Den Haag.

Hierin werd ook de voormalig ambassadeur van Saudi-Arabië in Nederland beschuldigd van uitbuiting van zijn Filipijnse werknemers.

Bedreigend

''Saudi-Arabië vindt het blijkbaar bedreigend dat informatie over de beestachtige behandeling van huishoudelijk personeel breed wordt verspreid en heeft onze sites geblokkeerd'', aldus adjunct-hoofdredacteur Ardi Bouwers van de Wereldomroep.

''Blijkbaar is de berichtgeving, hoe genuanceerd ook, toch af en toe tegen het zere been van de autoriteiten.''

Blokkade

De Wereldomroep stelt dat de Saudische blokkade van de Wereldomroep-websites verstrekkende gevolgen heeft voor de verspreiding van informatie in dat land. Het gebeurt zelden dat een dergelijke overheidsmaatregel wordt teruggedraaid, aldus de omroep.