AMSTERDAM - De Britse overheid gaat onderzoeken welke rol sociale media hebben gespeeld bij het ontstaan van de onrust in verschillende Engelse steden afgelopen week.

Premier David Cameron wil weten of het "gerechtvaardigd is om mensen het communiceren onmogelijk te maken als we weten dat ze misdaden beramen."

Tegen het parlement zei Cameron donderdag dat de minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, met Facebook, Twitter en de fabrikant van Blackberry’s (RIM) zal praten over hun verantwoordelijkheden op dit gebied.

Verantwoordelijkheid

Cameron zei ook dat de omroepen - waaronder de BBC en Sky News - een verantwoordelijkheid hebben om ongebruikte beelden van de rellen te overhandigen aan de politie.De BBC liet eerder al weten dat ze dat niet van plan zijn. “Het vrijwillig overhandigen van die beelden zou onze redactionele onafhankelijkheid schaden”, aldus de omroep.

Geweld

"Vrije verkeer van informatie kan worden gebruikt voor iets goeds. Maar het kan ook gebruikt worden voor iets slechts”, aldus Cameron. Verder zei hij dat als mensen sociale media gebruiken voor geweld, ze gestopt moeten worden. De Britse politie heeft al mensen gearresteerd die via sociale media opriepen tot rellen.

Lees alles over de onrust in Engeland op onze special.