AMSTERDAM - Een Duitse rechter heeft Samsung verboden de Galaxy Tab 10.1 te verkopen in bijna heel de Europese Unie. In Nederland dienen woensdag en donderdag twee zaken vanuit Apple.

Dat hebben woordvoerders van beide bedrijven bevestigd.

Apple heeft Samsung aangeklaagd omdat het bedrijf in de Galaxy Tabs inbreuk zou maken op verschillende patenten. Het gaat zowel om het uiterlijk als de software van het apparaat. Eerder werd al een importverbod opgelegd in Australië.

Voorlopig

De Galaxy Tab 10.1 mag op straffe van een dwangsom van een kwart miljoen euro per dag niet uitgebracht worden. Eerst moet uitgezocht worden of Samsung met zijn tablet de iPad kopieert. De Tab 10.1 zou binnen twee weken uitgebracht worden in Europa. Of de Duitse rechter bevoegd is om een Europees verbod uit te spreken is niet bekend.

Het betreft een voorlopige uitspraak die nu al nodig was omdat een eventueel importverbod op termijn na de lancering van de tabletcomputer zou komen. De zaak wordt nu verder bekeken en later volgt een definitieve uitspraak.

Nederland

Apple sleept concurrent Samsung ook in Nederland voor de rechter wegens het schenden van octrooien, zo zei een woordvoerster van de rechtbank in Den Haag. Het kort geding vindt woensdag en donderdag plaats.

Octrooien

Het Amerikaanse computerconcern beschuldigt Samsung er onder meer van octrooien van de iPad, de iPad 2 en de iPhone te hebben gebruikt voor eigen gadgets.

Volgens de woordvoerster van de Haagse rechtbank volgt er later nog een zaak van Samsung tegen Apple in Nederland. Zij kon daar verder geen inhoudelijke mededelingen over doen. Samsung was dinsdag onbereikbaar voor commentaar.