AMSTERDAM – Blackberry Messenger, in Nederland beter bekend als pingen, heeft een grote rol gespeeld bij de rellen in Londen van de afgelopen nachten.

Dat schrijven Britse media op basis van berichten die zij hebben ingezien. Eerder werd gesteld dat Britten elkaar vooral opriepen via sociale media en dat de politie deze berichten had moeten zien.

Nu blijkt dat de relschoppers vooral communiceerden via Blackberry Messenger (BBM). De berichten die via deze chatdienst gedeeld worden zijn echter niet openbaar en daarom niet na te trekken door de autoriteiten.

De rellen braken zaterdag op zondagnacht uit nadat een politieagent donderdag een 29-jarige man in Tottenham had doodgeschoten. Zondagnacht gingen de rellen door.

Oproepen

Via BBM zouden de Britse jongeren elkaar hebben opgeroepen zich te verzamelen op bepaalde punten. Ook het nieuws over de doodgeschoten man werd vooral via BBM gedeeld. Bij andere opstanden, zoals die in het Midden-Oosten, maken mensen veel gebruik van sociale netwerken als Twitter en Facebook.

Het voordeel van die netwerken is dat de hele wereld de oproep kan lezen en dus een groter publiek bereikt wordt. Nadeel is dat het, door in dit geval de Britse politie, makkelijk na te gaan is wie de berichten heeft gestuurd.

Reactie Blackberry

Patrick Spence, vicepresident van Blackberry, laat in een reactie weten dat het bedrijf de rellen in Londen erg betreurt en dat Blackberry de autoriteiten zo veel mogelijk van dienst probeert te zijn.

Wat deze hulp precies inhoudt is niet bekend. Het is erg onwaarschijnlijk dat de politie de inhoud van bepaalde berichten mag of kan bekijken omdat Blackberry autoriteiten die toegang niet zonder gerechtelijk bevel geeft en het verkeer bovendien versleuteld is.

37 procent van de Britse jongeren maakt gebruik van een Blackberry.