AMSTERDAM – Facebook heeft bewijs gevonden op de computer van Paul Ceglia, die claimt recht te hebben op de helft van het sociale netwerk, dat het contract waarop Ceglia zich baseert nep is.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten in handen van Amerikaanse media.

Ceglia startte ruim een jaar geleden een rechtszaak tegen Facebook. Hij claimt in 2003 een contract te hebben getekend met Facebookoprichter Mark Zuckerberg. Ceglia zou recht hebben op de helft van het bedrijf.

Nepcontract

Onlangs kreeg Facebook de rechter zover om hen de computer van Ceglia te laten doorzoeken. Volgens de netwerksite is daar bewijs op gevonden dat het contract nep is. Bovendien zijn er geen e-mails gevonden op de computer die bewijzen dat Zuckerberg de man de helft van de netwerksite beloofd heeft.

De advocaat van Ceglia wilde niet reageren. Facebook heeft de rechtbank gevraagd het bewijs en ander materiaal gevonden op de computer, openbaar te maken.

Zuckerberg heeft overigens wel een ander contract getekend met Ceglia, maar dat ging niet over Facebook. De Facebookoprichter werkte in 2003 voor een website van Ceglia en tekende een contract wat betreft zijn werkzaamheden voor deze website.

Een advocaat van Facebook heeft laten weten dat Zuckerberg het contract echter niet meer in handen heeft. De waarde van Facebook wordt inmiddels geschat op ongeveer 70 miljard dollar.

Winklevoss

Facebook werd eerder al aangeklaagd door de tweeling Tyler en Cameron Winklevoss. Zij claimen dat Zuckerberg hun idee voor een sociale netwerksite heeft gestolen. De tweeling kwam tot een schikking van 65 miljoen dollar (46 miljoen euro), maar stapte later opnieuw naar de rechter.

Eind juni staakten de tweelingbroers hun zeven jaar durende juridische strijd. Een dag daarna werd echter een nieuwe rechtszaak gestart.