AMSTERDAM - Niet iedereen die foto's, filmpjes of persoonsgegevens van dieven op internet plaatst, krijgt een boete. In sommige situaties wordt dit niet bestraft, zelfs als volgens de wet sprake is van een overtreding. 

Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in antwoord op Kamervragen van het CDA.

CDA-Kamerlid Madeleine Toorenburg wilde weten of Teeven het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) de bevoegdheid wil geven boetes op te leggen van 25 duizend euro als slachtoffers van ernstige misdrijven de privacy van de dader online schenden.

Zij vindt dit 'de omgekeerde wereld', omdat de gemiddelde dader van een inbraak of overval 'vrijwel nooit' een dergelijke boete wordt opgelegd. Het Kamerlid spreekt van een kansloos voorstel.

Cbp-voorzitter Jacob Kohnstamm zei vorige week in het AD dat winkeliers, pompstationhouders en particulieren die mensen aan de digitale schandpaal nagelen, voor dergelijke bedragen kunnen worden beboet. Naast het CDA reageerde ook de PVV kritisch.

Inhoud 

Het wetsvoorstel - dat is aangekondigd in het regeerakkoord - moet in het najaar klaar zijn, maar over de inhoud en de hoogte van de boetes is nog geen definitief besluit genomen, schrijft Teeven. Hij vindt dat een eventuele boete 'proportioneel' moet zijn. Het Cbp moet altijd rekening houden met de ernst van de overtreding, de mate van verwijtbaarheid en alle overige relevante omstandigheden van het individuele geval, aldus de staatssecretaris.

De privacywaakhond wordt door velen als een tandeloze tijger gezien en mag vooralsnog alleen voorwaardelijke boetes uitdelen. De strengere maatregelen zijn volgens Cbp-voorzitter Kohnstamm nodig omdat steeds meer privacygevoelige gegevens digitaal worden opgeslagen, en lang niet altijd zorgvuldig.

En soms wordt de wet overtreden. Zo zette verzorgingshuis Herfstzon in het Twentse Goor onlangs beelden op internet waarop te zien is dat iemand een kluis steelt. Nadat het Cbp had gedreigd met een dwangsom werden de beelden offline gehaald. Kohnstamm benadrukt dat alleen politie en justitie criminelen mogen opsporen.

Schadevergoeding

Privacyschending op internet levert bij de rechter lang niet altijd een schadevergoeding op, schrijft Teeven verder. Wel kende de rechtbank in Leeuwarden onlangs een schadevergoeding van 75 duizend euro toe aan een leraar die in e-mails ten onrechte was beschuldigd van een seksuele relatie met een leerling.

In een andere zaak werd de eigenaar van een tabakszaak die een foto van een vrouw had opgehangen die bij hem had gestolen, veroordeeld tot het ophangen van een rectificatie. Als hij dat niet zou doen, moest hij vijfhonderd euro per dag betalen. De bejaarde vrouw bleek dement te zijn.

Overigens moet de boete voor het illegaal verzamelen van elektronische gegevens voor grote bedrijven als Google en Microsoft wat het Cbp betreft in de miljoenen kunnen lopen.