LONDEN - Het hackerscollectief Anonymous heeft zeventig websites van lokale Amerikaanse politieposten gekraakt. Dat hebben de hackers, die zeggen zo wraak te nemen voor de arrestatie van Britse en Amerikaanse sympathisanten, zaterdag geclaimd.

Anonymous zegt tien gigabyte aan gegevens te hebben gestolen. De buit bestaat onder meer uit e-mails, creditcardgegevens en andere informatie. "We publiceren een enorme hoeveelheid vertrouwelijke informatie, die politiemensen in heel het land in verlegenheid zal brengen", aldus Anonymous.

De groep zegt te hopen 'middels hun eigen woorden het intrinsiek verdorven karakter van het veiligheidsapparaat aan te tonen' en 'zijn vermogen om te communiceren en gemeenschappen te terroriseren te saboteren'.

Het gros van de internetpagina's die Anonymous beweert te hebben gekraakt is uit de lucht of gewist. Het betreft vooral websites politiekorpsen in zuidelijke en centraal gelegen Amerikaanse staten.

Arrestaties

Justitie in de Verenigde Staten en elders pakt Anonymous steviger aan sinds het hackerscollectief recent een reeks in het oog springende datadiefstallen pleegde. Na een aanval van Anonymous op internetbetaalsysteem PayPal hielden de FBI, de Britse en de Nederlandse politie afgelopen maand 21 veronderstelde hackers aan.