AMSTERDAM – De consument is volgens de VVD de dupe geworden van het vastleggen van netneutraliteit in de Telecomwet. Hierdoor is de prijs van mobiel internet omhoog gegaan. De PvdA noemt de uitspraken ‘flauwekul’.

De Nederlandse providers hebben de afgelopen weken hun tarieven voor mobiel internet flink verhoogd. Afke Schaart, Tweede Kamerlid voor de VVD, stelt tegenover NU.nl dat dit mede komt doordat zij de prijzen voor specifieke mobiele internetdiensten niet mogen aanpassen.

In de Telecomwet is onlangs door de Tweede Kamer vastgelegd dat providers mobiele internetdiensten niet mogen afknijpen, differentiëren of blokkeren. KPN had aangegeven extra geld te willen vragen voor bepaalde diensten, bijvoorbeeld Youtube of Skype.

Dramatische ontwikkeling

Volgens Schaart is het de schuld van partijen als PvdA, D66 en GroenLinks dat alle consumenten nu meer moeten betalen voor mobiel internet. “Een dramatische ontwikkeling die ik al had zien aankomen”, aldus Schaart.

PvdA diende het voorstel rond netneutraliteit in. GroenLinks en D66 steunden dit voorstel vanaf het begin en gingen hard het debat in. Uiteindelijk kreeg het voorstel een meerderheid door steun van de PVV. De VVD was tegen.

De PvdA pleit inmiddels voor een onderzoek naar de recente prijsstijgingen. Kamerlid Martijn van Dam stelt dat er een ‘stilzwijgende coördinatie’ ontstaat waarbij marktpartijen elkaars gedrag volgen. Hij noemt de markt ‘ongezond’. De PVV, SP en GroenLinks hebben inmiddels steun uitgesproken voor een onderzoek.

Prijsstijging

Schaart vindt een onderzoek prima, maar stelt dat het weinig uithaalt: “De NMa heeft al gezegd dat er waarschijnlijk geen sprake is van prijsafspraken.” Ook Van Dam denkt dat overigens niet. “We kunnen nu niets meer doen, we zullen de prijsstijgingen moeten accepteren”, aldus Schaart.

Volgens Schaart was een algemene prijsstijging niet nodig geweest als providers voor zware diensten extra geld hadden mogen vragen. Dan hadden volgens het Kamerlid alleen zware gebruikers extra geld moeten betalen.

Flauwekul

Van Dam vindt dat flauwekul: “De prijzen worden verhoogd en kunnen verhoogd worden vanwege een gebrek aan concurrentie. Als er twintig bakkers in een stad zijn en twee verhogen hun prijs is de kans dat de rest ook volgt klein, als er maar drie bakkers zijn, is die kans veel groter.”

De PVV steunt de PvdA en vindt dat de Nederlandse providers net een drieling lijken. GroenLinks stelt: “Er is sprake van een oligopolie met volggedrag en dat weten ze van elkaar.” Een oligopolie is een markt waarin een product of dienst door een beperkte groep aanbieders wordt aangeboden. Ook de SP steunt het onderzoek.

Ongelofelijk naïef

Schaart meent dat de Tweede Kamer had moeten wachten tot de precieze plannen van de providers bekend waren. “Dan hadden we op basis daarvan een onderzoek en eventuele regelgeving kunnen instellen. Ik vind vooraf regelgeving opstellen ongelofelijk naïef.”
“Ik heb nu heel erg een gevoel van ‘I told you so’.”

Schaart stelt niet te begrijpen waarom PvdA nu nog om een onderzoek roept: “Martijn van Dam heeft in het debat altijd gezegd zich te beseffen dat de prijs van mobiel internet omhoog zou gaan als gevolg van netneutraliteit. Dat accepteerde hij en nu is het ineens een probleem.”

“Een populistische actie van Van Dam. Hij probeert hiermee de consumentenkoning te worden.”

Consumenten

Het Tweede Kamerlid van de PvdA ontkent dat hij rekening heeft gehouden met prijsstijgingen van mobiel internet. “De VVD staat in dit debat consequent aan de verkeerde kant van de streep. De partij heeft nog nooit voor de consument gekozen en strijd niet voor eerlijke concurrentie op de markt. Schaart steunt bovendien altijd KPN.”

Afke Schaart heeft jaren bij KPN gewerkt en was 2,5 jaar directeur Public Affairs. Schaart stelt dat dit verleden niets te maken heeft met haar standpunt. Ze verwijst naar eerdere acties tegen KPN bij bijvoorbeeld het afrekenen per minuut.

Bekijk de tarieven van Vodafone (pdf)
Bekijk de tarieven van T-Mobile (Smart Start, Smart Plus, iSmart)
Bekijk de tarieven van KPN (
pdf)