AMSTERDAM – De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft een dreiging van hackersgroep Anonymous eind juli erg serieus genomen en trof direct voorzorgsmaatregelen.

Dat blijkt uit een interne e-mail die in handen is van NU.nl. De NPO heeft de authenticiteit van de mail bevestigd.

27 juli publiceerde Anonymous een video waarin het dreigde Nederlandse radiostations aan te vallen in de nacht van 27 op 28 juli. Hoewel niet duidelijk werd om welke stations het zou gaan, nam de NPO direct maatregelen.

Anonymous heeft wereldwijd al websites van verschillende bedrijven, overheden en overheidsinstanties platgelegd.

Freaknight

De NPO nam direct maatregelen na de video omdat de naam van de actie Freaknight was. Bij 3FM bestaat een programma met de titel Freaknacht. De voorzorgsmaatregelen waren dus vooral gericht op dat radiostation.

In de mail wordt duidelijk dat de NPO de dreiging van hackers erg serieus neemt. Ook lijkt de NPO goed op de hoogte van de werkwijze van Anonymous. Vaak voeren zij een DDoS-aanval uit waarbij sites met zo veel mogelijk verkeer bestookt worden. In de mail wordt dit duidelijk benadrukt.

De NPO schetst in de mail een aantal scenario’s zoals een DDoS-aanval op de website, maar ook op de telefoonlijnen.

Back-up

Alle betrokken partijen verantwoordelijk voor de servers en back-ups van verschillende radiostations zijn ’s avonds direct ingelicht. Zo werd direct een extra back-up gemaakt en van het netwerk gehaald zodat deze op geen enkele manier van buitenaf te raken was.

“Mocht er echt iets misgaan, kan deze back-up direct aangesloten en gestart worden. De uitzending kan dan inclusief alle muziek en vormgeving doorgaan”, zo schrijft Rohan te Wierik, productieleider bij 3FM, in de mail.

De NPO roept medewerkers in de tekst op geen ruchtbaarheid te geven aan het verhaal, niet voor en niet tijdens een eventuele aanval. Bovendien schrijft Te Wierik dat er vooral tegen de DDoS-aanvallen eigenlijk weinig te doen is.

Mogelijke aanval

Na de uiting van Anonymous heeft de NPO ervoor gezorgd dat de systemen extra in de gaten gehouden werden en waar nodig stappen werden ondernomen. Ook zal de NPO mensen in het geval van een aanval op de website verwijzen naar een andere pagina, “zodat mensen niet op een kapotte site terechtkomen.”

Ook heeft 3FM een alternatieve streammogelijkheid die op Twitter en Facebook gezet kan worden. Hierdoor kunnen mensen alsnog luisteren via internet als de site offline zou gaan. In het geval van een aanval zou de website bovendien statisch gemaakt worden. Er kunnen dan geen reacties meer worden achtergelaten waardoor de pagina meer verkeer aan moet kunnen.

Dreiging

De NPO laat aan NU.nl weten dat de aanval specifiek was aangekondigd voor die nacht en dat de dreiging dus in principe voorbij is. Of er toch nog rekening gehouden wordt met een aanval vanuit Anonymous is niet bekend. “De systemen moeten altijd goed beveiligd zijn tegen aanvallen”, aldus een woordvoerder.