AMSTERDAM - De Amerikaan Sanford Wallace, ook wel bekend als Spam King of Spamford, heeft zichzelf vrijwillig bij de FBI gemeld.

Wallace werd vorige maand na een onderzoek van twee jaar aangeklaagd voor het versturen van miljoenen spamberichten via Facebook.

De 43-jarige wordt beschuldigd van meerdere gevallen van fraude, opzettelijke schade aan een beschermde computer en strafrechtelijke minachting. Wallace zou verantwoordelijk zijn voor drie aanvallen op Facebook: in november 2008, december 2008 en februari 2009. Hij zou daarbij hebben ingebroken op een half miljoen Facebook-accounts om 27 miljoen spamberichten te versturen.

Facebook

Facebook heeft blij gereageerd op het nieuws dat Wallace zichzelf heeft overgegeven. Op de site zegt het bedrijf dat het de inspanningen van het Openbaar Ministerie en de FBI om spammers te vervolgen toejuicht.

Wallace kan een maximale gevangenisstraf van meer dan veertig jaar en een boete van meer dan twee miljoen dollar krijgen. De spamkoning werd in 2009 al tot een boete van 711 miljoen dollar veroordeeld. Na een hoorzitting op donderdag is de Amerikaan op borgtocht vrijgelaten. Hij moet zich 22 augustus weer bij de rechter melden.