AMSTERDAM - China’s belangrijkste krant heeft de beschuldigingen dat het land verantwoordelijk is voor de grootste reeks cyberaanvallen ooit, verworpen.

Volgens People’s Daily is het "onverantwoord" om China de schuld te geven van de aanvallen die zijn uitgevoerd op 72 naties, organisaties en bedrijven.

Beveiligingsbedrijf McAfee maakte de cyberspionage eerder deze week bekend. Hoewel McAfee zeker weet dat er één land achter zit, heeft het bedrijf geen namen genoemd. Beveiligingsspecialisten wezen echter meteen in de richting van China.

'Bangmakerij'

“Het McAfee-rapport beweert dat er iemand is die zich namens de overheid bezighoudt met hacken voor grootschalige cyberspionage, maar er zitten gaten in de analyse”, schrijft de krant volgens Reuters.

De grootste krant van de Communistische Partij van China citeert in het artikel van vrijdag ook opmerkingen die online verschenen waarin wordt gesuggereerd dat McAfee het verslag heeft gepubliceerd om mensen bang te maken zodat ze meer beveiligingssoftware zullen kopen.

Het stuk in People's Daily is geen officieel antwoord op de aantijgingen, maar het is tot nu toe de enige reactie op het rapport van McAfee. De Chinese regering maakte al eerder gebruik van de krant om te reageren op buitenlandse beschuldigen van cyberaanvallen.

Shady RAT

De aanvallen, met de naam Operation Shady RAT, zijn volgens McAfee in ieder geval al sinds 2006 aan de gang en werden in maart 2011 ontdekt. De hackers hebben bijna twee jaar toegang gehad tot geheime informatie en deze ook bekeken. Alle betrokkenen zijn inmiddels ingelicht.