AMSTERDAM – Google en Microsoft blijven modder naar elkaar gooien rondom de aankoop van patenten door verschillende techgiganten waarbij Google naar eigen zeggen buitengesloten werd.

Na een uitbarsting van een topman van Google op de blog van de zoekgigant reageerde Microsoft met een bericht waaruit bleek dat Google gevraagd was samen te werken met onder andere Apple en Microsoft voor de aankoop van zesduizend mobiele patenten.

Google heeft het aanbod afgeslagen. Het gaat om de aankoop van patenten van de bedrijven Nortel en Novell.

Samenwerken

Bij de patenten van Nortel werkten Apple, Microsoft, Sony, RIM, Ericsson en EMC samen om voor 4,5 miljard dollar de ruim zesduizend patenten binnen te slepen. Microsoft, Oracle, Apple en EMC kochten ook samen de patenten van Novell.

Google reageerde donderdagavond op de bewering van Microsoft dat het gevraagd is deel te nemen aan de samenwerking. Volgens de zoekgigant is Microsoft alleen uit op het aanvallen van Google en fabrikanten van Androidtoestellen vanwege het gebruik van gepatenteerde technieken.

Met de samenwerking zou Google deze aanvallen niet tegen kunnen gaan en dus wilde het bedrijf niet mee werken. “Deze deal zou betekenen dat Google zich niet kan verdedigen tegen aanvallen op Android. Daar trappen we niet in”, aldus David Drummond, hoofd van de juridische afdeling van Google.

Microsoft

Het hoofd van communicatie bij Microsoft reageert op Twitter verbaasd en boos. “Dit gaat wel wat berichten kosten. Laten we kijken naar wat Google niet duidelijk maakt in hun reactie”, begint Frank Shaw.

“We hebben Google de mogelijkheid geboden met ons mee te bieden op de patenten van Novell. Dat aanbod hebben ze afgeslagen. Waarom? Omdat ze iets wilden kopen dat ze konden gebruiken tegen anderen!”

“Samenwerken met deze anderen en de patenten en licenties verdelen over de industrie was dus niet iets waar zij aan mee wilden helpen.”

Rechtszaken

Microsoft en Apple zijn inmiddels verschillende rechtszaken gestart tegen fabrikanten van Androidtoestellen. In het mobiele besturingsyssteem van Google zouden technieken gebruikt worden die inbreuk maken op patenten van de twee bedrijven.

Google stelt dat de patentoorlog die ontstaan is, voortkomt uit angst en een gebrek aan innovatie.