AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft donderdag per ongeluk een document op internet gezet met namen en mobiele telefoonnummers van particuliere beveiligers die werken tijdens de Gay Pride.

Volgens de zegsman van de gemeente Amsterdam is het stuk niet het veiligheidsplan van de Gay Pride. De informatie in het document is niet geheim.

Het bevat een overzicht van de particuliere beveiligers die tijdens de Gay Pride actief zijn op diverse locaties in de stad. Het stuk bevat echter geen informatie over de politie-inzet. Wel noemt de zegsman het ''ongelukkig'' dat de informatie erg gedetailleerd was. Daarom is het document donderdag meteen verwijderd.

Veiligheid

De gemeente ziet in het incident geen reden om de beveiliging aan te passen. Ook de organisator van de Gay Pride vreest niet voor de veiligheid van het evenement.

De internetgemeenschap kwam het document op het spoor via een bericht op de website GeenStijl.

Een woordvoerster van de afdeling Voorlichting van de gemeente Amsterdam zegt tegenover Dichtbij.nl: ''Foutje, kan gebeuren. Het lekken van de telefoonnummers had voorkomen mogen worden.''

De zegsvrouw is niet bang dat mensen misbruik gaan maken van de informatie. ''Ik ga er gewoon vanuit dat men zich netjes gedraagt.''

Verbaasd

De VVD is ''uitermate verbaasd en verontrust'' dat de gemeente het stuk online heeft gezet, zegt raadslid Robert Flos. De liberalen hebben naar aanleiding van het incident vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.