AMSTERDAM – Cofer Black, de voormalig leider van de terrorisme-afdeling van de CIA, ziet sterke gelijkenissen tussen de terrorismedreiging vanuit Al-Qaeda voorafgaand aan 11 september 2001 en de dreiging vanuit cyberaanvallen nu.

Dat stelt Black op een conferentie in de Verenigde Staten waar Reuters verslag van doet.

Black werkte 28 jaar bij de CIA en zag dat voorafgaand aan 11 september 2001 de dreiging van Al-Qaeda zwaar onderschat werd. Volgens hem gebeurt dat nu ook bij cybercriminaliteit en hackers.

Twijfel

“Er is bovendien grote twijfel over wie er achter cyberaanvallen zitten en hoe ernstig de aanvallen zijn. Dat zag je ook bij de eerste acties van Al-Qaeda”, legt de ex-CIA’er uit. Hij noemt een voorbeeld uit 2000 toen het vijf maanden duurde voor bekend was dat Bin Laden achter de aanval op een Amerikaans schip zat.

Woensdag werd door McAfee onthuld dat ‘één land’ jarenlang cyberaanvallen heeft uitgevoerd op 72 nationale overheden, organisaties en bedrijven. Ook de Verenigde Staten werden aangevallen. Welk land verantwoordelijk is, is niet bekend. Hoewel één onderzoeker stelt dat het om China gaat.

Waarde

“De cyberaanvallen worden niet goed op waarde geschat”, waarschuwt Black. “Beleidsmakers hebben moeite zich aan te passen aan dingen die zij persoonlijk niet voor mogelijk houden. Ze horen het, maar geloven het niet.”

Black waarschuwt in zijn toespraak dat hackers en hun cyberaanvallen net zo gevaarlijk zijn als Al-Qadea en stelt dat er ingegrepen moet worden.