DEN HAAG - DigiD is niet gekraakt, ondanks berichtgeving in de media en een recente aanhouding. Wel zijn er enkele pogingen gedaan om toeslagen te krijgen op de naam van iemand anders.

Dat laat het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag weten in een verklaring.

Woensdag verschenen berichten dat DigiD onveilig zou zijn en gemakkelijk gekraakt zou kunnen worden. Bovendien werd er eind juli een man gearresteerd op verdenking van fraude. Het ministerie ontkent nu dat het systeem daarbij gekraakt is.

Misbruik

Wel zijn er dit jaar acht accounts opgeheven omdat het vermoeden van misbruik bestond. DigiD wordt momenteel door ongeveer 9 miljoen mensen gebruikt.

De gearresteerde man wordt ervan verdacht in de maand juni 260 maal rekeningsnummers te hebben gewijzigd waardoor hij toegang kreeg tot de uitgekeerde toeslagen. Het systeem is hierbij echter niet gekraakt.

Verder laat het ministerie weten dat elk geval van fraude er één te veel is. "Het ministerie onderzoekt momenteel de mogelijkheid van de invoering van een geheel nieuw (hoger) zekerheidsniveau binnen DigiD, de zogeheten eNIK."