AMSTERDAM – Microsoft en Google hebben flink naar elkaar uitgehaald rond de aanschaf van zesduizend patenten. Google stelt buitengesloten te zijn bij een deal tussen techgiganten. Microsoft zegt Google te hebben uitgenodigd.

De nieuwe ruzie begon woensdag toen David Drummond, hoofd juridische zaken bij Google, een opmerkelijke blog publiceerde.

Hij wilde in de blog de verkoop van ruim zesduizend patenten van het failliete bedrijf Nortel behandelen. Het Canadese bedrijf had tal van mobiele patenten in handen en uiteindelijk betaalden Apple, Microsoft, Sony, RIM, Ericsson en EMC daar gezamenlijk 4,5 miljard dollar voor.

Vijandig

“Ik heb meer dan twintig jaar in de techwereld gewerkt en als Microsoft en Apple iets samen doen, moet je je gaan afvragen wat er aan de hand is”, zo begint Drummond zijn verhaal. In de blog haalt hij uit naar de twee bedrijven.

“Het succes van Android heeft gezorgd voor een vijandige en goed georganiseerde campagne tegen Google. Deze campagne is vooral afkomstig van Microsoft, Apple en Oracle”, aldus Drummond. Met Oracle is Google momenteel in een patentzaak verwikkeld.

Buitengesloten

Drummond behandelt in zijn blog de aanschaf van patenten van Novell en Nortel en haalt uit naar Microsoft en Apple voor het aanklagen van fabrikanten van Androidtoestellen. Bovenal stelt de topman van Google dat de zoekgigant bewust is buitengesloten bij de aanschaf van de patenten van Nortel.

Frank Shaw, hoofd communicatie bij Microsoft, reageerde direct op Twitter met een screenshot van een e-mail. Uit de tekst wordt duidelijk dat Microsoft Google heeft gevraagd mee te werken om gezamenlijk met de andere bedrijven de patenten van Nortel in handen te krijgen.

Google bedankt

Hoofdbedrijfsjurist van Google, Kent Walker, schrijft in een reactie op dat verzoek: “Om verschillende redenen is een gezamenlijk bod geen goede stap voor ons op dit moment. Ik waardeer het aanbod en we staan open voor soortgelijke kansen in de toekomst.”

De Nortelpatenten hadden voor Google van groot belang kunnen zijn vanwege de vele rechtszaken tegen fabrikanten om het gebruik van Android. In het besturingssysteem van Google worden veel technieken gebruikt waar de zoekgigant geen patenten of licenties voor heeft.

Rechtszaken

Volgens Drummond zijn de bedrijven achter deze aanklachten, Apple en Microsoft, vooral uit op het tegenwerken van deze fabrikanten. “Ze willen het moeilijker maken om Androidtoestellen te verkopen door te dreigen met rechtszaken en voor elk verkocht toestel 15 dollar te vragen.”

Microsoft heeft naar verluidt een overeenkomst met HTC zodat het bedrijf 5 dollar krijgt voor elk verkocht Androidtoestel. Een dergelijke overeenkomst zou ook gezocht worden met Samsung. Apple voert momenteel een juridische strijd met Samsung en HTC waarin de iPhonemaker probeert een importverbod af te dwingen in bijvoorbeeld de VS.

Apple houdt zich wat betreft de beschuldigingen van Google en de reactie van Microsoft nog stil.