AMSTERDAM - De PvdA wil dat het kabinet een onderzoek laat uitvoeren naar de bewering van telecomproviders dat de recente prijsstijgingen noodzakelijk zijn vanwege de onverwachte stijging van het datagebruik.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen van Kamerlid Martijn van Dam aan minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Recentelijk verhoogden KPN, Vodafone en T-Mobile kort na elkaar de tarieven voor het gebruik van mobiel internet. Een van de redenen om dat te doen is de explosieve stijging van het gebruik van mobiel internet.

Van Dam vraagt zich af of de providers de waarheid spreken als ze beweren dat ze deze stijging niet hebben zien aankomen. De PvdA'er wil weten of bekend is hoe het datagebruik zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld en of Verhagen ook vindt dat sprake is geweest van een onvoorzienbare stijging.

Whatsapp

Volgens het Kamerlid is een veel belangrijker reden dat mobiele aanbieders minder inkomsten hebben uit sms-jes, omdat consumenten vaker gebruik maken van gratis sms-diensten zoals Whatsapp. Providers willen die teruglopende inkomsten nu compenseren met hogere tarieven voor het datagebruik.

Van Dam vindt het verder onwenselijk dat de drie grote providers kort na elkaar hun tarieven hebben verhoogd.

De PvdA'er wil van Verhagen weten of dit duidt op een gezonde marktwerking. Volgens van Dam is sprake van 'stilzwijgende coördinatie', waarbij een markt zodanig functioneert dat marktpartijen elkaars gedrag volgen zonder daar afspraken over te maken.

Voor een gezonde marktwerking pleit hij ervoor om goede voorwaarden te scheppen voor nieuwkomers, zodat die een goede positie kunnen veroveren op de markt voor mobiel internet.