AMSTERDAM – Groot-Brittannië ziet af van het blokkeren van filesharingwebsites die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden.

Dat heeft de Britse minister voor Handel, Vince Cable, woensdag laten weten. The Guardian tekent op dat Cable het plan dat er lag ‘lastig en onuitvoerbaar’ noemt.

Wel benadrukt Cable dat de overheid werkt aan maatregelen die piraterij op internet tegen moeten gaan.

Blokkeren

Onlangs kwam Groot-Brittannië nog in het nieuws omdat een Britse rechter een provider op heeft gedragen een usenetwebsite te blokkeren omdat er verwezen werd naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De Britse overheid wil zulke maatregelen dus niet permanent nemen, maar Cable verwijst wel naar de zaak. “Er is voor rechthebbenden dus een mogelijkheid sites die illegaal bezig zijn aan te pakken. Een algemene blokkade is alleen niet de manier.”

Cable erkent dat een gang naar de rechtszaal soms lang kan duren. Hij probeert dan ook om de dialoog tussen providers en bijvoorbeeld filmmaatschappijen te verbeteren zodat zij samen kunnen werken om de verspreiding van auteursrechtelijke beschermd materiaal tegen te gaan. Een rechter heeft echter altijd het laatste woord.

Cd's kopiëren

De minister heeft de wet voor het kopiëren van cd’s en dvd’s aangepast. Het is nu in Groot-Brittannië, net als in Nederland, toegestaan een cd te kopiëren voor eigen gebruik. Voorheen was dit verboden en mochten gebruikers ook geen cd op hun iPod zetten.

“Door de aanpassing is de wet weer in lijn met het gezonde verstand”, aldus Cable.