AMSTERDAM - Beveiligingsexperts zijn niet blij met DigiD. Het systeem waarmee burgers op internet onder meer belastingaangifte kunnen doen, is volgens hen zo lek als een mandje.

Dat meldt het AD dinsdag. Het is onveilig en achterhaald, zeggen de experts in het dagblad.

Ze willen een ander systeem of betere beveiliging. Het overheidssysteem zou nu juist fraude in de hand werken.

Beveiligingsexpert Hans van der Looij: ''Wijzigingen van de inloggegevens worden door de postbode bezorgd. Op die manier hebben criminelen verschillende manieren om gevoelige informatie te onderscheppen. Handlangers bij postbedrijven kunnen worden ingeschakeld of brieven worden uit brievenbussen gestolen.''

De activatiecode alleen per aangetekende post versturen neemt dat risico weg, meent Beveiligingsbedrijf Fox-it in de krant.

Laks

Ook een woordvoerder van beveiligingsbureau ITSX stelt de veiligheid ter discussie. Hij zegt dat de herkenning van de gebruiker kwetsbaar is, want gebruikers hebben alleen een naam en wachtwoord nodig.

''Dat is voor een internetcrimineel makkelijk te kraken. Mensen zijn laks en gebruiken vaak dezelfde wachtwoorden. Ook sms'jes waarop je informatie van DigiD krijgt, zijn onveilig. Nieuwe technieken leiden ertoe dat die mee te lezen zijn.''