AMSTERDAM – Bioscoopketen Pathé gaat later dit jaar een video on demand-service starten in Nederland. Klanten kunnen dan niet alleen films in de bioscoop bekijken maar ook via de tv, computer of mobiele telefoon.

Dat heeft Pathé dinsdag bekendgemaakt. De dienst moet in december gelanceerd worden.

Het bedrijf onderhandelt momenteel nog met tv- en filmaanbieders over contracten om de content aan te mogen bieden. Pathé wil de films ongeveer vier maanden na de bioscooprelease ook via Pathé Thuis aanbieden.

Kosten

Films kunnen in principe eenmalig bekeken worden, maar Pathé biedt ook de mogelijkheid een film aan te schaffen. De kosten voor het eenmalig bekijken zullen rond de vijf euro liggen. Vergelijkbaar met het aanbod van bijvoorbeeld video on demand-diensten van UPC, Ziggo en KPN.

Het kopen van een film moet 14,50 euro gaan kosten.

Aanbod

Volgens Pathé zal het bedrijf zich vooral onderscheiden met het betrouwbare en grote aanbod. De bioscoopketen wil binnen twee tot drie jaar drie miljoen downloads genereren.

"Deze verwachting is gebaseerd op een analyse van de markt", legt een woordvoerder uit tegenover NU.nl. "Video on demand is in Nederland nu nog klein, maar er zijn veel ontwikkelingen zichtbaar."

"Iedereen is er mee bezig, tv-aanbieders doen het al en en breiden uit. Bovendien komen er nieuwe diensten bij. Ook hebben we gekeken naar de groei van video on demand in de Verenigde Staten."