AMSTERDAM - Ongeveer een op de vijf jongeren is ooit slachtoffer geweest van cyberpesten. Vooral meisjes hebben al eens te maken gehad met online pesterijen.

Dit blijkt uit een studie van de Britse Anglia Ruskin-universiteit onder bijna 500 jongeren tussen de 11 en 19 jaar.

Van de 273 ondervraagde meisjes gaf 22 procent aan slachtoffer te zijn geweest van cyberpesten, terwijl 13,5 procent van de jongens hier weleens mee te maken heeft gehad, zo meldt Daily Mail.

Invloed

Aan de slachtoffers werd gevraagd wat voor invloed het online pesten op hen heeft gehad. Een derde geeft aan dat hun zelfvertrouwen is afgenomen, terwijl de helft toegeeft dat het cyberpesten hun mentale en emotionele welzijn heeft aangetast.

Iets meer dan een kwart van de online slachtoffers is door het pesten wel eens van school weggebleven. Meer dan een derde ging na schooltijd niet meer socializen.

Hulp zoeken

Van de 188 jongeren die de vraag kregen of zij hulp zouden zoeken als zij online werden gepest, antwoordde maar 45 procent dit te zullen doen. Zij zoeken vooral steun bij familie en vrienden.

Degenen die zeiden geen hulp te zoeken, gaven aan dat zij bang zijn dat dit het pesten alleen maar erger zou maken of dat zij zelf het probleem op kunnen lossen.