AMSTERDAM – Apple heeft de prijzen van de online synchronisatiedienst iCloud bekendgemaakt. iCloud is een dienst die het bedrijf eerder aankondigde, gebruikers kunnen al hun bestanden online opslaan en op meerdere apparaten raadplegen.

De aankondiging van iCloud begin juni was beperkt. Inmiddels is een website rond de dienst live gegaan en kunnen ontwikkelaars met de software aan de slag.

Ook is bekend wat de dienst gaat kosten. Als een gebruiker zich aanmeldt, krijg hij of zij 5GB aan gratis opslagruimte, zo meldt Apple. Voor 20 dollar per jaar wordt deze ruimte uitgebreid met 10GB, voor 40 dollar per jaar met 20GB en voor 100 dollar per jaar met 50GB.

Op de Nederlandse site staan geen prijzen genoemd. Het is onduidelijk of de betaalde versie van iCloud voorlopig alleen in de Verenigde Staten beschikbaar zal zijn.

Cloud

Met iCloud kunnen gebruikers muziek, foto’s, apps en bijvoorbeeld hun agenda online opslaan in de cloud. De informatie hoeft dan niet fysiek op een apparaat bewaard te worden en is dus op verschillende toestellen t raadplegen.

Zo is het mogelijk om muziek die gedownload is op een iPad, iPod én iPhone te beluisteren. Ook muziek die niet via iTunes gedownload is, maar van bijvoorbeeld een cd afkomstig is, kan worden opgeslagen in iCloud.

De nieuwe dienst vervangt MobileMe, een eerdere clouddienst van Apple die bij de lancering kampte met veel technische problemen, en die 99 dollar per jaar kostte.