AMSTERDAM - T-Mobile heeft na KPN en Vodafone ook nieuwe abonnementen aangekondigd. De prijs van mobiel internet gaat omhoog, maar onbeperkt internet blijft mogelijk.

Vanaf 15 augustus kunnen klanten van T-Mobile kiezen uit een Smart Start-, Smart Plus- of iSmart-abonnement.

Het eerste abonnement (pdf) is voor mensen die meer sms’en en bellen dan dat zij gebruikmaken van mobiel internet. Het tweede abonnement (pdf) is voor mensen die van alle functies ongeveer evenveel gebruikmaken en de iSmart-abonnementen (pdf) zijn voor mensen die veel online willen zijn.

Datalimiet

De prijs van mobiel internet gaat omhoog. Dit komt omdat de datalimieten worden aangepast. Waar T-Mobile nu nog onbeperkt internet aanbiedt, krijg een klant bij iSmart in principe maar 500 MB bij het goedkoopste abonnement van 29,50 euro.

Bij de duurdere bundels zit 1000 MB aan mobiel internet.

Toch onbeperkt

Het is voor klanten mogelijk om toch onbeperkt internet te krijgen voor 4,95 euro extra per maand. Dan wordt de snelheid van het mobiele internet als de limiet bereikt is, verlaagd naar 64 Kbps. De normale snelheid is 7,2 Mbps.

De onbeperkt internet-mogelijkheid wordt de eerste twaalf maanden gratis aangeboden. Bovendien biedt T-Mobile de mogelijkheid het oorspronkelijke tegoed te herstellen. Als een klant 10 euro betaalt wordt de 500 of 1000 MB weer beschikbaar met de normale snelheid.

Noodvoorziening

De snelheid van 64 Kbps is laag, maar volgens Hendrik Kasteel, Marketing Directeur bij T-Mobile Nederland, voldoende als noodvoorziening. "Klanten kunnen hun e-mail blijven lezen, informatie opzoeken en zelfs WhatsAppen."

Gemiddeld verbruiken T-Mobile-klanten 300 MB aan mobiel internet per maand. "Maar ik verwacht dat er elke zes maanden zo'n 100 MB aan verbruik bij zal komen", aldus Kasteel. Hij vindt niet dat mobiel internet over een half jaar dan te duur is.

Buiten de bundel kost internetten 10 cent per MB bij iSmart-abonnementen. De hoeveelheden sms'jes en minuten zijn bij de iSmart-abonnementen gelijk gebleven aan de huidige i-abonnementen. Voorheen was alleen onbeperkt mobiel internet inbegrepen.

Smart Plus

Ook bij de Smart Plus-abonnementen kunnen klanten onbeperkt mobiel internet afkopen voor dezelfde prijs. De normale snelheid ligt bij deze bundels op 3,6 Mbps en wordt ook verlaagd naar 64 Kbps als de klant 4,95 euro betaalt om onbeperkt online te mogen zijn.

De limieten liggen bij deze abonnementen echter iets anders. Zo zijn de goedkoopste twee abonnementen uitgerust met een bundel van 250 MB. Deze bundels hebben respectievelijk 100 en 170 sms'jes en belminuten en kosten 24,95 of 29,95.

De twee abonnementen daarboven van 34,95 en 39,95 hebben 500 MB aan mobiel internet en 230 en 300 minuten of sms'jes. Duurdere abonnementen zijn uitgerust met 1000 MB maar behouden een lagere internetsnelheid in vergelijking met de iSmart-klanten.

Uit één bundel

De Smart Start-klanten krijgen een bundel waaruit al het verkeer geregeld wordt. Minuten, sms'jes en het aantal MB zitten dus in één bundel. Het goedkoopste abonnement is verkrijgbaar voor 12,50 euro en daar krijgen klanten zestig minuten, sms'jes of MB's voor.

Deze abonnementen lopen op tot een bundel van 60 euro waarbij zeshonderd minuten, sms'jes of MB's beschikbaar zijn. De prijs per minuut, sms of MB is dan 10 cent. Bij het goedkoopste abonnement is dit 21 cent.

De snelheid van mobiel internet ligt bij deze abonnementen op 1Mbps.

Mobiel internet

Alle abonnementen zijn dus uitgerust met mobiel internet. T-Mobile stelt zich daar dan ook specifiek op te richten.

“Mobiel internet is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Sinds juni 2008 is het dataverkeer op het T-Mobile netwerk met een factor 22 toegenomen. Inmiddels heeft tweederde van de T-Mobile abonnees een smartphone", aldus Marketing Directeur Kasteel.

Kasteel legt tegenover NU.nl uit dat de invoering van datalimieten nodig was omdat een erg klein deel van de klanten misbruik maakte van het onbeperkte mobiele internet. "Een klein deel verpest het door de goedkope tarieven voor onbeperkt mobiel internet te misbruiken."

Met de datalimiet zullen deze gebruikers naar verwachting meer op hun dataverbruik letten.

KPN en Vodafone

Vodafone en KPN introduceerde eerder nieuwe abonnementen. Bij Vodafone zijn de abonnementen maandag ingegaan, bij KPN zal dat op 5 september gebeuren. Bij alle providers is de prijs van mobiel internet omhoog gegaan, mede door de invoering of aanscherping van datalimieten.