AMSTERDAM – Onderzoekers waarschuwen voor de gevaren van gezichtsherkenning op sociale media, bijvoorbeeld gebruikt bij het taggen van foto’s op Facebook.

Uit een onderzoek van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh blijkt dat een derde van de onderzochte personen aan de hand van één foto herkend werd door software van Google.

De zoekgigant kocht onlangs het bedrijf PittPatt, gespecialiseerd in gezichtsherkenning.

Privégegevens

The Wall Street Journal schrijft maandag dat bovendien bij 27 procent van de Amerikanen de eerste vijf cijfers van het Social Security Number geraden konden worden. Dit werd gedaan nadat de software een persoon herkende en zo profielen op sociale netwerken konden worden opgezocht.

Het Social Security Number is opgebouwd uit cijfers gebaseerd op bijvoorbeeld de postcode. Veel informatie zoals de woonplaats en geboortedatum zijn beschikbaar op Facebook.

Taggen

De sociale netwerksite met 750 miljoen leden wereldwijd gebruikt gezichtsherkenning bij het taggen van foto’s. Gebruikers kunnen na het uploaden aangeven welke van hun vrienden op de foto staan. Facebook voorspelt welke mensen er op de foto’s staan aan de hand van gezichtsherkenning.

De netwerksite maakte onlangs bekend het uitzetten van de automatische gezichtsherkenning gemakkelijker te maken.

Google

Zoals gezegd bezit ook Google software die hetzelfde kan. Google gaf bij de overname al aan dat het gezichtsherkenning alleen zal toevoegen aan applicaties en producten als er sterke privacybeschermende maatregelen zijn genomen.

Welke maatregelen dit zijn is niet bekend.