DEN HAAG - Regeringspartij CDA ziet niets in het plan om mensen flink te beboeten als zij foto's en filmpjes van inbrekers of overvallers op internet zetten.

''Het is de omgekeerde wereld dat de privacy van iemand die jouw huis binnendringt of die een diefstal pleegt in jouw winkel niet geschonden zou mogen worden'', aldus CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg maandag.

Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) vindt dat wel schending van de privacy. Het college vindt dat individuele burgers geen beelden van inbrekers op internet mogen zetten en dat die bevoegdheid alleen bij politie en justitie kan liggen.

Wet

Als het ministerie van Justitie de bedragen heeft vastgelegd in een wet kan het Cbp waarschijnlijk vanaf dit najaar forse boetes uitdelen aan overtreders van de privacyregels. Die boetes kunnen oplopen tot 25.000 euro.

Grote internetbedrijven, zoals Google, Microsoft en Facebook, moeten rekenen op boetes die in de miljoenen lopen als ze misbruik maken van privégegevens of de privacy in gevaar brengen.

'Kansloos'

Het CDA acht het wetsvoorstel van justitie echter ''kansloos''. Volgens Van Toorenburg wordt juist de privacy geschonden van diegene die door de inbraak of overval wordt getroffen. Ze vraagt opheldering aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).