AMSTERDAM – Chrome, de browser van Google, is hard bezig een aantal Europese landen te veroveren. In Spanje, Italië en Nederland zorgt Chrome bijna voor meer verkeer dan Firefox. In het Verenigd Koninkrijk is dit zelfs al het geval.

Dat blijkt uit gegevens van statistiekenverzamelaar Statcounter over de maand juli. De cijfers zijn gebaseerd op het internetverkeer dat via een browser gegenereerd wordt.

Als gekeken wordt naar Europa als totaal is Chrome nog steeds een behoorlijk eind verwijderd van Firefox, de nummer twee in de markt. Chrome is goed voor 20,9 procent van het Europese internetverkeer terwijl Firefox 34,2 procent voor zijn rekening neemt.

Internet Explorer van Microsoft is in Europa met 35,1 procent nog net groter dan Firefox.

Spanje en Italië

Als gekeken wordt naar specifieke landen is de opmars van Chrome duidelijk zichtbaar. Overigens neemt het aandeel van Google op de browsermarkt ook in Europa als geheel flink toe. Een jaar geleden was het aandeel net 10 procent waar het nu dus op ruim 20 procent staat.

In Spanje liggen de percentages van Chrome en Firefox erg dicht bij elkaar. Chrome haalt daar 23,2 procent van de markt en Firefox 27,7 procent. Internet Explorer staat op 43,2 procent.

De gegevens zijn afkomstig van Statcounter - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Overigens is de opkomst van Chrome in Spanje vooral ten koste van Internet Explorer gegaan.
Het IE-aandeel is in een jaar tijd met zo’n 10 procentpunt gedaald waar Chrome steeg met 12 procentpunt.

In Italië is het verschil tussen Chrome (25,5 procent) en Firefox (26,7 procent) nóg kleiner. Ook hier is IE (40,5 procent) marktleider. Wederom is het aandeel van Firefox in twaalf maanden slechts enkele procentpunten gedaald terwijl het aandeel van IE van 53 procent naar 40,5 procent ging.

Nederland

In Nederland is Chrome Firefox genaderd op 2,2 procentpunt. Chrome staat op 17,2 procent en Firefox op 19,4. IE is ook in ons land veruit de grootste met 54,8 procent van het totale internetverkeer.

Firefox zag het Nederlandse aandeel in de afgelopen twaalf maanden afnemen met slechts 1 procentpunt. Chrome groeide in dezelfde periode van 9 procent van de markt naar 17,2 procent. Deze opmars ging dus ook in Nederland vooral ten koste van IE dat het aandeel met bijna 10 procentpunt zag dalen.

Chrome tweede

In het Verenigd Koninkrijk is eenzelfde trend waarneembaar, maar Chrome heeft het daar wel voor elkaar gekregen Firefox in juli voor het eerst voorbij te streven. De browser van Google heeft inmiddels 22,1 procent van de markt in handen en Firefox blijft achter met 21,6 procent. IE is gedaald naar 45,5 procent.

Duitsland en Frankrijk

Opmerkelijk is dat de twee grote landen Duitsland en Frankrijk een heel andere trend laten zien. Chrome is in Duitsland slechts goed voor 10,6 procent en dat aandeel is de afgelopen twee maanden zelfs licht afgenomen.

Firefox staat bij onze Oosterburen zelfs op de eerste plaats met 54,6 procent en IE staat ook nog ver boven Chrome met 25,6 procent. De daling van Internet Explorer is daar in twaalf maanden ‘slechts’ 4 procentpunt. In Frankrijk is het aandeel van Chrome is groter: 19,1 procent. Firefox is echter nog ver weg met 35,4 procent. Dat komt omdat IE in Frankrijk een stuk kleiner is met 36,5 procent.

Wereldwijd is Chrome goed voor 22,1 procent van al het internetverkeer. Firefox is verantwoordelijk voor 28 procent en Internet Explorer voor 42,5 procent.