AMSTERDAM - Het is in de toekomst verboden om filmpjes of foto's van verdachten op het internet te plaatsen. Het minsterie van Justitie werkt aan een wet die een einde moet maken aan een digitale schandpaal.

Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) kan in het najaar waarschijnlijk forse boetes uitdelen aan overtreders van de privacyregels.

Het gaat bijvoorbeeld om particulieren, bedrijven en organisaties die foto's en filmpjes van 'verdachten' op internet zetten. De boete zou al snel 25.000 euro kunnen zijn, aldus Cbp-voorzitter Jacob Kohnstamm in het AD.

Wet

Justitie wil dit vast gaan leggen in de wet. Het Cbp vervult een adviserende rol bij de totstandkomingen van de regelgeving die in het najaar van 2011 klaar moet zijn.

Zo is een van de voorstellen dat als een groot bedrijf zoals Facebook of Google de privacyregels overtreedt, de boete in de miljoenen kan lopen. "Ik heb het dan over Neelie Kroes-achtige proporties", aldus Kohnstamm.

Gegevens

''Voortdurend gaan mensen met jouw gegevens aan de haal, zonder dat je daar ook maar iets van weet”, benadrukt Kohnstamm.

"Ontwikkelingen op het gebied van internet en technologie volgen elkaar in razend tempo op. Veel mensen staan daar niet bij stil en denken dat hun privacy niet in het geding is."

Creditcard

''Als ik aan mensen vraag of ik hun creditcardnummer mag hebben, hun naam en de beveiligingscode achter op de creditcard, zeggen ze nee en kijken ze me raar aan. Terwijl dat soort gegevens op steeds meer plaatsen worden opgeslagen. En lang niet altijd zorgvuldig. En daar letten wij op. Met dit soort bedragen dwing je af dat privacy wordt gerespecteerd”, zegt de Cbp-voorzitter.

Elektronische patiëntendossier

Het Cbp gaat ook achter de regionale elektronische patiëntendossiers aan. De landelijke variant is (voorlopig) afgeblazen, maar regionale dossiers zijn al of worden ingevoerd.

Een wettelijke basis ontbreekt echter voor de opslag van persoonlijke, medische informatie. De mensen om wie het gaat weten vaak niet dat hun gegevens in een elektronisch dossier zijn ingevoerd.

Jarenlang kon het Cbp, de waakhond van de privacy, nauwelijks meer dan op de vingers tikken, al kon hij wel dwangsommen opleggen. Met forse boetes hebben Kohnstamm en zijn medewerkers meer kracht.