AMSTERDAM – Een Britse rechter heeft provider BT opgedragen Usenetwebsite Newzbin te blokkeren omdat de website verwijzingen naar auteursrechtelijk bescherm materiaal zoals films biedt.

Dat blijkt uit documenten (pdf) van de Britse rechtbank.

Het is de eerste keer dat een provider in Groot-Brittannië wordt opgedragen een website te blokkeren om deze reden. De uitspraak biedt mogelijkheden voor filmmaatschappijen om andere websites ook offline te dwingen.

De zaak werd aangespannen door Motion Picture Association (MPA) en the Film Distributor’s Association. BT heeft laten weten niet in beroep te gaan. In oktober wordt in de rechtszaal bepaald hoe de blokkade moet worden uitgevoerd.

Motivatie

Als motivatie de blokkade op te dragen aan BT schrijft de rechter: “BT weet dat de personen achter de service hun dienst gebruiken om inbreuk te maken op auteursrechten. De provider weet dat de gebruikers van deze service zich ook schuldig maken aan de schending van auteursrechten.”

“Bovendien weet de provider dat er ook klanten van BT gebruikmaken van de service van Newzbin.”

'Overwinning'

De MPA omschrijft de uitspraak tegenover de BBC als een overwinning. “De rechtszaak was nooit bedoeld als actie tegen providers, maar we moeten samenwerken omdat sites als Newzbin constant proberen de wet te ontlopen.”

BT stelt dat de uitspraak hulpvaardig is. “Nu is duidelijk dat rechthebbenden (bijvoorbeeld filmmaatschappijen red.) hun zaak moeten bewijzen en via de rechter een beslissing moeten vragen. We zullen na de zomer uitleggen wat voor maatregelen wij op zijn plaats achten.”

De filmmaatschappijen gaven eerder al aan deze rechtszaak te zien als testcase voor andere providers. BT heeft 5,6 miljoen Britse klanten.

Ziggo vs Brein

De zaak doet denken aan een situatie in Nederland in 2010. Stichting Brein verzocht Ziggo om the Pirate Bay te blokkeren nadat de website weigerde zichzelf uit de lucht te halen na een uitspraak van een rechter.

Ziggo weigerde het verzoek waarna Stichting Brein de provider zonder succes voor de rechter sleepte. De rechter oordeelde dat gebruikers van de site eerst veroordeeld moesten worden voordat er tot blokkering overgegaan zou worden.

Brein is het niet eens met het vonnis en is een bodemprocedure gestart, de volgende zitting staat gepland op 11 november.