BRUSSEL - In de strijd tegen terreur moet het internet beter in de gaten worden gehouden.

Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de autoriteiten aanwijzingen ontdekken dat personen met radicale opvattingen geweld willen gaan gebruiken.

Dat is een van de conclusies van beraad tussen terrorismedeskundigen donderdag in Brussel.

Experts uit de EU-lidstaten en Noorwegen kwamen bijeen om informatie uit te wisselen over de dubbele aanslag in Noorwegen en er lessen uit te trekken.

Proces

De deskundigen benadrukten dat het nodig is om het proces te leren kennen waarbij iemand met radicale ideeën besluit over te gaan tot terroristisch geweld. De experts erkenden ook dat de uitwisseling van informatie over bijvoorbeeld mogelijke terroristen sneller en efficiënter kan.

De huidige voorzitter van de Europese Unie, Polen, had de bijeenkomst belegd. Aan het begin werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Noorwegen.

Kunstmest

Bij de EU wordt na de zomer weer gesproken over de wens om de verkoop aan banden te leggen van chemische producten die gebruikt kunnen worden voor een bom, zoals kunstmest. De Noor Anders Behring Breivik gebruikte een grote hoeveelheid kunstmest voor de aanslag in Oslo.

De Europese Commissie kwam vorig jaar met een voorstel om de beschikbaarheid van bijvoorbeeld ammoniumnitraat en waterstofperoxide te reguleren. Maar dergelijke stoffen komen in veel producten voor.

Alles over de aanslagen in Noorwegen op onze special