AMSTERDAM – Blackberrymaker RIM heeft een nieuwe versie van Blackberry Messenger (BBM) gelanceerd. Het bekende ‘pingen’ is nu ook beschikbaar binnen andere applicaties.

RIM heeft de techniek van BBM 6, de software waarmee Blackberrygebruikers kunnen pingen, beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars.

Hierdoor kunnen deze ontwikkelaars de chatfunctie van BBM in hun eigen app verwerken. Zo geeft RIM in een verklaring het voorbeeld van een game-applicatie. Binnen het spel kunnen gebruikers dan praten tegen vrienden op basis van hun BBM-lijst en kunnen ze bovendien vrienden uitnodigen mee te spelen.

Aanraden en delen

De functionaliteiten gaan echter verder dan alleen chatten. Gebruikers kunnen ook een applicatie delen met vrienden. Zo kan vanuit een applicatie die BBM 6 ondersteunt, de app gedeeld worden met iemand uit de vriendenlijst.

Ook is het mogelijk om vanuit de nieuwe Blackberry Messenger lijsten te bekijken van applicaties die aangeraden zijn door vrienden. Deze kunnen dan direct gedownload worden.

BBM 6 zal later vandaag beschikbaar zijn en deze week moeten de eerste applicaties van derden met functionaliteiten van BBM in de App World verschijnen. Volgens RIM zullen de komende maanden 'nog veel meer' apps volgen.

Nieuwe toestellen

RIM had de lancering van BBM 6 groot aangekondigd. Eigenlijk was de verwachting dat er nieuwe toestellen gepresenteerd zouden worden. De Blackberry Bold 9900 is al aangekondigd en zal in september op de markt verschijnen.

Begin augustus worden naar verwachting nog twee nieuwe toestellen aangekondigd. Deze smartphones moeten RIM uit het slop trekken. Het afgelopen jaar heeft Blackberry vooral in de VS veel marktaandeel verloren aan de iPhone en aan Androidtoestellen.

De nieuwe toestellen laten vrij lang op zich wachten omdat ze halverwege het ontwerpproces aangepast moesten worden zodat ze bij de lancering voor zouden lopen op de concurrentie. Dat is wat de top van RIM eerder deze maand verklaarde.