AMSTERDAM - De stad Tsjeljabinsk wil voorkomen dat er in zoekresultaten van Google negatieve berichten worden weergegeven. Om dat te bereiken gaat de stad, die bekendstaat als de vuilste van Rusland, belastinggeld gebruiken.

Tsjeljabinsk raakte door een kernramp in 1957 radioactief besmet, maar de stad zegt dat milieuactivisten de problemen groter maken dan ze eigenlijk zijn. Een woordvoerder van de regio meldt dat de activisten betaald worden door "buitenlandse concurrenten van de lokale industrie."

Overheden in de regio hebben aangekondigd dat ze bijna 9000 euro zullen betalen om de resultaten van zoekmachines te 'optimaliseren’.

Opschonen

In een aanbestedingsdocument, dat op internet geplaatst is, zeggen de autoriteiten dat ze software-ontwikkelaars vragen om hen te helpen met het opschonen van de zoekresultaten voor hun regio op Google en de Russische zoekmachine Yandex.

De stad wil dat zoekopdrachten als 'smerigste stad van Rusland' en ‘straling in Tsjeljabinsk’ als eerste minstens 150 positieve of neutrale resultaten geven.

'Walgelijk'

Blogger Alexei Navalny, die het verhaal wereldkundig maakte, noemt de actie van Tsjeljabinsk "walgelijk en immoreel". Een woordvoerder van Google Rusland zegt tegen de krant St. Peterburgs Times dat onpartijdigheid het belangrijkste principe is van de zoekmachine en dat zoekresultaten uitsluitend bepaald worden door de gebruikers van Google.

Uit recent onderzoek van de Universiteit Twente blijkt overigens dat vanuit Tsjeljabinsk relatief gezien de meeste cyberaanvallen ter wereld worden uitgevoerd. Per miljoen inwoners worden er vanuit de Russische stad 120 cyberaanvallen uitgevoerd.