AMSTERDAM – Na een oproep van Anonymous hebben naar verluidt duizenden mensen hun account bij betaaldienst Paypal opgezegd. De aandelen van eigenaar eBay kelderden direct.

In een grafiek van het aandeel van eBay is te zien dat vlak na de oproep om accounts van Paypal op te zeggen, het aandeel flink in waarde daalde.

Anonymous vroeg mensen woensdag hun account op te zeggen omdat Paypal weigert donaties aan klokkenluidersorganisatie Wikileaks door te geven. Anonymous noemt dat 'walgelijk'.

Op Twitter noemt Anonymous de actie de meest succesvolle tot nu toe en stelt de groep voorlopig niet te stoppen.

'Historisch'

Anonymous omschrijft in de verklaring van woensdag de aanvallen en hacks die de groep uitvoert als 'historische acties' en veroordeelt de FBI en de Amerikaanse overheid omdat zij deze acties tegen willen gaan.

De afgelopen weken werden verschillende vermeende leden van de groepen Anonymous en Lulz Security opgepakt. Ook in Nederland werden vier personen gearresteerd.

Ethisch en historisch

Veelal worden deze mensen verdacht van het hacken van websites en het stelen van informatie of het uitvoeren van een DDoS-aanval waardoor websites onbereikbaar worden. Volgens Anonymous zijn deze acties echter ethisch en hebben de hackers geen kwaad in de zin.

“Verschillende ‘verdachten’ hangt een boete van 500.000 dollar boven het hoofd en daarnaast een gevangenis straf tot vijftien jaar. Dit alles voor het deelnemen aan een historische activistenbeweging”, aldus Anonymous.