AMSTERDAM – Met de nieuwe abonnementen van KPN en Vodafone zijn Nederlanders flink duurder uit dan mobiele gebruikers in het buitenland.

Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

De omroep heeft de prijzen van de nieuwe abonnementen vergeleken met de prijzen van de huidige bundels in verschillende Europese landen.

Nieuwe abonnementen

KPN en Vodafone kondigden de afgelopen twee weken abonnementen aan waarbij vooral mobiel internet duurder is. Bovendien zijn de nieuwe abonnementen uitgerust met een (lager) datalimiet.

De goedkoopste abonnementen van de providers beginnen bij ruim 25 euro en bieden dan 100 MB (KPN) en 200 MB (Vodafone).

Onbeperkt internet

In andere landen kan dat veel goedkoper zo blijkt uit het onderzoek. De Britse provider Three biedt bijvoorbeeld een abonnement van 30 euro waarbij de klant zo veel mobiel mag internetten als hij of zij wil. Bovendien zitten er tweeduizend belminuten bij.

In Zweden krijgen klanten van Telia voor 75 euro onbeperkt mobiel internet én onbeperkt bellen en sms’en. Voor datzelfde geld biedt Vodafone Nederland 900 MB aan mobiel internet en 650 belminuten. KPN verzorgt voor 75 euro 1400 MB data en 550 minuten.

Duitsland

Ook bij onze Oosterburen is het gebruik van de mobiele telefoon een stuk goedkoper. De provider BASE biedt mobiel internet voor 20 euro waarbij na 5 GB de snelheid omlaag gaat, maar mobiel internet nog wel te gebruiken is zonder extra kosten.

Je hebt in Duitsland wel een aparte bundel nodig voor bellen en sms’en. Als je deze bundel vindt voor minder dan 130 euro, wat volgens de NOS erg makkelijk is, zijn klanten alsnog goedkoper uit dan bij abonnementen van Vodafone en KPN.

Zelfs bij de Spaanse afdeling van Vodafone krijgen klanten onbeperkt internet. Voor 100 euro per maand wordt de snelheid na 1 GB wel verlaagd, maar zijn tweeduizend belminuten meegeleverd.

België en VS

In België biedt Mobistar voor 30 euro per maand 2 GB aan mobiel internet. Proximus geeft voor 25 euro 1 GB. In België moeten abonnementen voor bellen en sms’en echter los aangeschaft worden en moet een toestel los gekocht worden.

In de Verenigde Staten, een hele andere markt dan die in Europa, bieden AT&T en Verizon sinds kort ook geen onbeperkt internet meer. T-Mobile blijft dat daar wel doen.

Bij AT&T krijgen klanten voor 17 euro 2 GB aan data. Vervolgens moet zo’n 55 euro betaald worden voor 900 belminuten en onbeperkt sms’en. Voor minder dan 75 euro is dit aanbod een stuk aantrekkelijker dan in Nederland.

T-Mobile Nederland

T-Mobile Nederland houdt zich nog op de vlakte wat betreft eventuele nieuwe abonnementen. In het verleden heeft de provider altijd geroepen zich hard te maken voor onbeperkt internet, een prijsstijging kan volgens T-Mobile echter niet uitblijven.