AMSTERDAM – De SP wil dat minister Verhagen actie onderneemt tegen het monitoren van dataverkeer. Bovendien vraagt de partij of het onderzoek naar de praktijken snel kan worden afgerond.

Dat blijkt uit Kamervragen (pdf) die de SP heeft ingediend over het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI).

Vorige week werd duidelijk dat providers deze techniek blijven gebruiken ondanks de vernieuwde Telecomwet waarin dit verboden wordt. De Eerste Kamer moet de wet nog goedkeuren.

Inhoud bekijken

Met DPI monitoren providers het dataverkeer op het netwerk om opstoppingen en andere problemen te voorkomen. De techniek kan echter ook gebruikt worden om de inhoud van data, bijvoorbeeld e-mail, te bekijken.

De providers benadrukken dat dit niet gebeurt, maar het feit dat het kan maakt het gebruik van de techniek mogelijk al strafbaar. Bovendien is de wens van de Tweede Kamer dus dat DPI überhaupt verboden wordt.

Actie ondernemen

De SP is van mening dat het doorzetten van het gebruik van DPI lijnrecht tegenover de wens van de Kamer staat. De partij wil weten of de minister van Economische Zaken dit ook vindt en of hij op korte termijn actie gaat ondernemen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoekt het gebruik en eventueel misbruik van DPI momenteel. De SP vraagt de minister om de instelling te verzoeken om prioriteit te geven aan het onderzoek.

Mobiliseren

D66 liet vorige week al weten niet blij te zijn met het besluit van de telecombedrijven om deze techniek toch te blijven gebruiken. De providers stellen dat het noodzakelijk is. D66 wil PvdA, PVV, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren mobiliseren om het gebruik tegen te gaan.