AMSTERDAM – De Consumentenbond adviseert mensen die ontevreden zijn met de wijzigingen in het analoge pakket van Ziggo over te stappen.

“Veel Ziggoklanten klagen bij de Consumentenbond over zenders die uit hun analoge tv-pakket verdwijnen. De Consumentenbond vindt dat Ziggo zich de klachten van haar klanten moet aantrekken", aldus een verklaring op de site.

Onlangs is ophef ontstaan over het terugschroeven van het aantal analoge tv-zenders bij Ziggo. Dit aantal gaat terug van dertig naar 25 en bij de selectie van deze zenders zou in veel gevallen niet naar de programmaraden geluisterd zijn.

Commissariaat

Een aantal programmaraden is naar het Commissariaat voor de Media gestapt. Ziggo stelt zwaarwegende tegenargumenten te hebben en verdedigt het terugdringen van de analoge tv-zenders met het feit dat steeds meer mensen digitale tv kijken.

Wettelijk is Ziggo verplicht 15 analoge zenders aan te bieden.

Meerdere televisies

De Consumentenbond stelt nu dat Ziggo betere voorlichting en oplossingen zou moeten bieden voor consumenten die meerdere televisies gebruiken. Nu is het vaak zo dat mensen een digitaal tv-abonnement hebben in de huiskamer en analoge tv in de slaapkamer.

KPN maakte onlangs bekend twee ontvangers te gaan leveren bij een digitaal tv-abonnement zodat ook op een tweede toestel digitale tv gekeken kan worden.

Alternatieven

Volgens de Consumentenbond is het soms onduidelijk hoe mensen van analoog naar digitaal kunnen gaan bij Ziggo en op welke manier dat het beste kan. Deze mensen kunnen echter geen analoge tv ontvangen bij een andere aanbieder omdat UPC en Ziggo de markt verdeeld hebben. UPC is dus niet beschikbaar waar Ziggo dat wel is.

“Maar er zijn allerlei alternatieve voor analoge televisie. Naast digitale televisie van Ziggo zijn dat IPTV (bijvoorbeeld internetactieve televisie van KPN), Digitenne en sateliettelevisie.”