AMSTERDAM – Mozilla, het bedrijf achter browser Firefox, werkt aan een eigen mobiel besturingsyssteem dat volledig open-source moet zijn en gebaseerd is op het web vergelijkbaar met Chrome OS.

Dat blijkt uit een tekst geschreven door Andres Gal, een onderzoekers bij Mozilla.

Het project heet Boot to Gecko en volgens Gal zal het websysteem volledig open-source zijn. De lanceringen vinden dus direct plaats en de code is altijd beschikbaar voor ontwikkelaars.

Android is ook een open-source besturingssysteem, maar Google krijgt regelmatig kritiek dat updates pas voor ontwikkelaars beschikbaar zijn als Google goedkeuring geeft. De ontwikkelaars moeten daarom soms lang wachten voor ze met de code aan de slag kunnen.

Applicaties

Gal stelt dat het systeem van Mozilla uiteindelijk moet werken op telefoons en tablets. Bovendien komt Mozilla met een eigen SDK, een pakket software waarmee ontwikkelaars apps kunnen maken. Gal benadrukt dat niet de SDK van Android gebruikt wordt.

In Boot to Gecko zullen wel delen van de code van Android gebruikt worden. Bovenop de basis van het systeem komt Mozilla met een eigen stuk gebaseerd op Gecko, de motor achter Firefox.

Webapplicaties

Het systeem zal dan vergelijkbaar zijn met Chrome OS, het besturingssysteem van Google voor op laptops.

Boot to Gecko zal zich echter richten op mobiele apparaten. Het systeem is wel vergelijkbaar omdat het webapplicaties zal draaien en alle programma’s dus via het internet draaien. De basis van Android zorgt ervoor dat offline diensten als sms en bellen wel beschikbaar zijn.