AMSTERDAM - Een 52-jarige Britse man is donderdag in de Verenigde Staten tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld voor het maken van een seksafspraak met een 14-jarig meisje via internet.

De man was overgekomen uit Engeland nadat hij via een chatsite contact had gemaakt met de 14-jarige Jane Doe. De twee spraken elkaar begin dit jaar enige malen in de chatbox 'Romance', waarna de verdachte, Barry Beadle, voorstelde om Doe te komen bezoeken. In de VS namen Beadle en Doe hun intrek in een motel, waar ze een kleine week met elkaar doorbrachten en volgens de aanklagers zeker tien keer met elkaar naar bed gingen.

Een medewerker van het motel belde uiteindelijk de politie, tegenover wie Beadle aanvankelijk volhield dat Doe zijn dochter was. De politie geloofde hem echter niet en verrichte verder onderzoek, waarna de seksaffaire aan het licht kwam.

Behalve tot een celstraf veroordeelde de rechter Beadle tot het ondergaan van een psychiatrische behandeling. De Engelsman verklaarde in de rechtszaal spijt te hebben van zijn daden en bood het slachtoffer en haar familie zijn verontschuldigingen aan.

Volgens cijfers van de Amerikaanse justitie zijn sinds juli 2000 zeker 500 zaken aangespannen tegen volwassenene die via internet seksuele relaties aanknoopten met minderjarigen of daar op uit waren. In slechts een zeer klein aantal gevallen ging het daarbij om mensen die, net als Beadle, uit het buitenland over kwamen.