LEIDEN - Consumenten die internetten via de vaste telefoonlijn of ISDN waren in 2003 het beste af bij respectievelijk Move en Direct Internet. Dat heeft het onderzoeksbureau iPing donderdag gemeld.

De aanbieders werden beoordeeld op bereikbaarheid van de inbelnummers, inlogtijd op het inbelnetwerk en de snelheid van de internetverbinding. Het onderzoeksbureau beoordeelde alleen de aanbieders van analoog internet en ISDN. KPN-dochter XS4All scoorde het slechtste, zowel analoog als via ISDN.

Tiscali komt goed uit de bus als analoge aanbieder. Op nummer één staat dochter 12Move, het bedrijf zelf is nummer twee. KPN scoort goed op het gebied van ISDN. De onderdelen Direct Internet en Het Net staan op de eerste en tweede plaats.

De bereikbaarheid van de internetaanbieders is over het algemeen goed, zo laat het onderzoeksbureau weten. Bij het inbellen krijgt de gebruiker zelden de ingesprektoon. Op dit onderdeel scoort Demon het slechts bij analoog-internet, Planet Internet Premium staat onderaan de lijst van ISDN-aanbieders.

Op het gebied van snelheid is Freeler de beste aanbieder via de analoge lijn en ISDN. Analoog het traagst was HCCnet. XS4All is de minst snelle aanbieder via ISDN.

In Nederland internet veruit de grootste groep via de telefoonlijn. Medio vorig jaar was 56 procent van de internetaansluitingen analoog, 14 procent was via ISDN. Die percentages lopen de laatste jaren sterk terug ten gunste van breedbandinternet, via de kabel of adsl.