AMSTERDAM – D66 gaat PvdA, PVV, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren mobiliseren om scherp in de gaten te houden of providers zich met het monitoren van mobiele verkeersstromen aan de nieuwe Telecomwet houden.

Dat stelt D66 tegenover NU.nl.

Woensdag werd bekend dat KPN, Vodafone en T-Mobile ondanks twijfels doorgaan met het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI). Met deze techniek kan in theorie de inhoud van berichten en verkeer gezien worden.

In de praktijk wordt de techniek gebruikt om de verkeersstromen in de gaten te houden en eventuele opstoppingen op het netwerk te voorkomen. Providers stellen DPI nodig te hebben om het verkeer te kunnen managen.

Grenzen van de wet

In de gewijzigde Telecomwet is echter een amendement (word) opgenomen dat het inkijken van ‘pakketjes’ niet toestaat. “We wachten het onderzoek af”, aldus Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66. “Maar de providers lijken de grenzen van de wet op te zoeken.”

Verhoeven doelt op onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Markttoezichthouder Opta stelde eerder dat DPI mogelijk in strijd is met de wet en het CBP onderzoekt dat. Ook minister Verhagen (Economische Zaken) uitte zijn twijfels, maar wacht het onderzoek af.

Niet te controleren

Volgens D66 kunnen providers wel stellen privacy te respecteren, maar is dat niet te controleren. De techniek zou gebruikt kunnen worden om inhoud te bekijken, dat dit niet gebeurt is niet altijd relevant. “Het is net als met een postbode die brieven openmaakt, maar ze niet leest”, aldus Verhoeven.

“De Telecomwet laat alleen in zeer specifieke gevallen volggedrag toe. Wij willen samen met andere partijen druk blijven uitoefenen zodat telecombedrijven geen loopje met de nieuwe wet nemen.”

Samenwerken

De PvdA, PVV, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren steunden het voorstel van D66 wat betreft het verbieden van DPI. Samen hebben de partijen een meerderheid in de Tweede Kamer.

De PvdA en PVV laten in een reactie weten nog niet door D66 benaderd te zijn. "Maar we blijven natuurlijk samenwerken om te zorgen dat de wet ook gaat worden nageleefd", aldus PvdA-Kamerlid Martijn van Dam.

Eerste Kamer

Ook stelt Van Dam dat de wet pas van kracht wordt wanneer de Eerste Kamer ook ingestemd heeft met het voorstel. Dat is nu nog niet het geval.

PVV voegt toe dat kiezers er op mogen rekenen dat de partij met argusogen de providers zal blijven volgen. "Geen DPI als het aan de PVV ligt!", aldus Jhim van Bemmel, Kamerlid voor de PVV.