AMSTERDAM – Nederlandse providers blijven ondanks twijfels over Deep Packet Inspection (DPI) de techniek toch gebruiken om verkeer op het netwerk te monitoren en managen.

Dat stellen KPN, Vodafone en T-Mobile desgevraagd tegenover Webwereld.

Eerder dit jaar ontstond ophef rond DPI. Met deze techniek kan in theorie de inhoud van e-mails en andere berichten gelezen worden. Providers gebruiken de techniek echter alleen om bijvoorbeeld te zien of iemand een MMS’je verstuurt of om zwaar verkeer in de gaten te houden.

OPTA en CBP

Markttoezichthouder OPTA gaf eerder al aan dat de wet mogelijk overtreden wordt bij het gebruik van DPI, maar laat het onderzoek over aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Ook minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) sprak eerder twijfels uit over de techniek.

'Noodzakelijk'

De Nederlandse providers stellen echter dat de techniek ‘noodzakelijk’ is en blijven DPI daarom gebruiken zolang niet blijkt dat de techniek de privacy van mensen aantast.

“Het is heel belangrijk voor ons”, aldus Marco Visser, directeur consumentenmarkt bij KPN. “Je kan het inderdaad misbruiken zoals er heel veel dingen zijn die je kan misbruiken. Maar wij zijn geen schurkenstaat en geen schurkenbedrijf.”

Volgens KPN is er geen goed alternatief. “Het is gewoon een techniek die iedere netwerkoperator in de wereld gebruikt en wij dus ook.”

Analyseren

T-Mobile blijft DPI ook inzetten om verkeersstromen te analyseren en het beleid daarop aan te passen, zo stelt de provider tegenover Webwereld.

Bij Vodafone werd door DPI bijvoorbeeld duidelijk dat veel mensen video’s niet helemaal afkijken, daarom worden deze video’s nu in delen ingeladen zodat het minder inspanning van het netwerk vraagt.

Wetgeving

T-Mobile stelt op hoog niveau naar het verkeer te kijken. “Dat blijven wij ook doen”, aldus een woorvoerder. “We houden ons gewoon aan de geldende wet en regelgeving.” Vodafone sluit zich bij de standpunten van de andere providers aan. Een woordvoerder benadrukt dat niet in de pakketjes data gekeken wordt.

DPI wordt al erg lang en dus wereldwijd gebruikt, toch is dit pas sinds kort algemeen bekend. De ophef is ontstaan omdat het nog onduidelijk is wat precies strafbaar is. Zo kan iets bijvoorbeeld al als privacyschending gezien worden als een techniek het mogelijk maakt bepaalde informatie te bekijken, ook al wordt dit in de praktijk niet gedaan.

Overigens heeft de Tweede Kamer bij de wijziging van de Telecomwet het gebruik van DPI al verboden, maar het moet voor providers wel mogelijk blijven het netwerk te managen. De Eerste Kamer moet de wet nog goedkeuren.

Wanneer het onderzoek van het CBP is afgerond is niet bekend.