AMSTERDAM – Het hackerscollectief Anonymous roept in een conceptpersbericht op wraak te nemen voor de golf van arrestaties. De Nederlandse verdachten blijken door hun chatgedrag tegen de lamp te zijn gelopen.

Het hackersgilde Anonymous werkt op internet aan een persverklaring om daarmee het ongenoegen over de recente golf van arrestaties kenbaar te maken.

Volgens de groep zijn de arrestanten mensen die opkomen voor burgerlijke vrijheden. Hun acties zouden te vergelijken zijn met een demonstratie op straat of een blokkade van bijvoorbeeld een gebouw.

Meer hacks

De groep roept mensen op meer hacks te plegen en waarschuwt dat voor iedere arrestant tien nieuwe zullen opstaan. De houding van overheden zou daarmee zinloos zijn. Anonymous ontkent een ‘terroristische groep’ te zijn. Ze wijzen erop dat regering die oorlogen starten zelf dat predikaat verdienen.

Vier Nederlanders

Dinsdag werden vier mannen in Nederland aangehouden. Het gaat om een 35-jarige man uit Roosendaal, een 25-jarige man uit Rotterdam, een 18-jarige man uit Breda en een 17-jarige jongen uit Doetinchem, aldus het OM.

Zij opereerden op internet met de namen Ziaolin, Calimero, DutchD3V1L en Time. Deze groep zou het grootste gedeelte van het hackerscollectief AntisecNL vormen en worden verdacht van het hacken van de datingsite Pepper.nl, een onderdeel van RTL, het internet telefoon- en chatbedrijf bedrijf Nimbuzz en de website bronkerk.nl.

Infiltreren

Tijdens het onderzoek hebben rechercheurs geprobeerd de groep te infiltreren door in chatkanalen mee te doen met gesprekken. Een bron meldt NU.nl dat het onderzoek versneld werd toen andere hackers wat namen van hackers bekendmaakten.

Nadat de verdachten waren aangehouden, heeft de politie huiszoekingen gedaan. Daarbij zijn onder meer 15 computers en externe harde schijven in beslag genomen.