AMSTERDAM - De FBI heeft in verschillende plaatsen in de Verenigde Staten zeker twaalf mogelijke leden van de hackersgroep Anonymous opgepakt. Ook vier Nederlanders zijn gearresteerd.

Dat meldt FoxNews.com dinsdag.

De FBI zou bezig zijn met een landelijke actie om de hackersorganisatie aan te pakken. De meeste hackers worden verdacht van aanvallen op PayPal.

Op verscheidene plekken in New York werden huiszoekingen verricht. Daarbij werden computers in beslag genomen en daarop volgden arrestaties, zo meldt een woordvoerder van de FBI.

Anonymous

Anonymous is een georganiseerde groep van hackers die in contact staan met de klokkenluiderswebsite Wikileaks.

De groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een groot aantal recente aanvallen op websites van bedrijven en overheidsinstellingen in de hele wereld, zoals MasterCard en Scientology.

Nederland

De aanhoudingen in Washington en tien Amerikaanse staten zijn volgens de FBI gedaan in samenwerking met de Britse en Nederlandse politie.

De Nederlandse politie heeft in deze zaak vier verdachten aangehouden, de Britse een, aldus een gezamenlijke verklaring van de FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Beschuldigd

In de VS worden 14 verdachten ervan beschuldigd tussen 6 en 10 december vorig jaar opzettelijk schade te hebben willen veroorzaken bij PayPal met wat ze zelf betitelden als 'Operation Avenge Assange'.

De twee overige arrestanten in de VS zijn voor soortgelijke vergrijpen opgepakt. Justitie in de VS beklemtoonde dat de aanhoudingen tijdens een nog steeds lopend onderzoek zijn verricht.