AMSTERDAM - KPN heeft dinsdag de nieuwe mobiele abonnementen gepresenteerd. Mobiel internet wordt flink duurder.

De nieuwe abonnementen (pdf) gaan 5 september in, en KPN zal geen specifieke diensten extra belasten of blokkeren.

Voor KPN en Hi zijn drie verschillende abonnementen beschikbaar. Eentje voor consumenten die alleen willen bellen en sms'en. De overige twee zijn ook bedoeld voor mobiel internet waarbij de duurste meer data en een hogere snelheid biedt.

Prijzen

Sms'en, bellen en internetten gaat voortaan uit één bundel. Zo zijn er abonnementen met mobiel internet vanaf 30 euro. Daarvoor krijgt de klant honderd sms'jes of honderd belminuten én honderd MB aan mobiel internet.

In de praktijk zou een klant dus bijvoorbeeld dertig minuten kunnen bellen, zeventig sms'jes kunnen versturen en honderd MB aan data mogen gebruiken. De mobiele data staat altijd los van het sms- en belverkeer

Mobiel internet

Klanten kunnen ook voor abonnementen kiezen waarin naar verhouding meer mobiele data of juist meer sms- en belverkeer zit. Mobiel internet in de bundel wordt in ieder geval duurder. Bij de juiste keuze betekent dit volgens KPN niet dat klanten altijd meer moeten betalen voor hun abonnement.

Buiten de bundel moet overigens tien cent per MB betaald worden. Bij een abonnement zónder mobiel internet is dat 1,50 euro per MB. Bellen en sms'en buiten de bundel kost 35 cent per minuut of per sms.

Variatie

Naast de abonnementen zonder en met mobiel internet is er nog een andere bundel met sneller mobiel internet en meer data. Waar het 'normale' abonnement met internet een snelheid biedt van maximaal 2 Mbps, biedt het hogere abonnement 7,2 Mbps. Daarbij krijgen klanten bovendien meer data.

De verhouding is dan bijvoorbeeld voor 35 euro 150 belminuten of sms'jes én 250 MB aan mobiele data.

Datalimiet

Op dit moment liggen de meeste datalimieten rond de 1GB. Daarvoor moet bij KPN nu een abonnement van 57,50 euro aangeschaft worden. Dan krijgen klanten 450 belminuten of sms'jes en 1GB aan mobiele data. Bovendien zijn losse bundels aan te schaffen bovenop het abonnement: 5 euro voor 250 MB.

Naast de veranderingen in de bundels moet ook extra bijbetaald worden voor smartphones, "aangezien deze toestellen steeds duurder worden."

Bij Hi liggen de prijzen ongeveer gelijk, maar kunnen klanten gratis het aantal sms'jes verdubbelen. Bovendien krijgen zij over het algemeen meer MB's aan mobiel internet.

Opspraak

KPN raakte eerder dit jaar in opspraak nadat het bekendmaakte voor bepaalde mobiele internetdiensten extra vergoedingen te willen vragen. De Tweede Kamer stak een stokje voor dit plan door netneutraliteit in de Telecomwet vast te leggen.

Het is nu verboden om specifiek internetverkeer af te knijpen, extra zwaar te belasten of te blokkeren.

Providers ondervinden veel hinder van de opkomst van mobiel internet. De druk op het netwerk neemt toe, terwijl mobiel internet relatief weinig oplevert. De meeste inkomsten worden gehaald uit sms- en belverkeer. Juist dit verkeer neemt af door de komst van mobiel internet.

Volg alle twitterberichten over KPN via NUlive