BRUSSEL - De websites van Franstalige kranten in België verschijnen 'zo snel mogelijk' weer in de lijst met zoekresultaten van Google.

De sites waren sinds vrijdag niet meer bereikbaar. Een wraakactie van de internetgigant, zeiden de kranten, vanwege een rechtszaak over het schenden van de auteursrechten.

De kranten klaagden Google in 2006 aan, omdat het bedrijf zonder te betalen en zonder overleg op zijn dienst Google News linkjes plaatste naar artikelen en foto's uit de kranten. De kranten wonnen de rechtszaak en een gerechtshof bevestigde de uitspraak in mei.

Vrijdag stelde Google dat de uitspraak ook betrekking had op de resultaten van de zoekmachine.

Oplossing

Maandag maakt de zoekgigant bekend dat de uitgever Copiepresse Google verzekerd heeft dat de websites gewoon opgenomen mogen worden in de zoekresultaten. Rond 17.00 uur liet het bedrijf weten dat het indexeren een aantal uren zal duren.

"Het is nooit onze wens geweest de websites te verwijderen uit onze index, maar moesten het gerechtelijk bevel respecteren totdat Copiepresse zich uitsprak. Wij blijven ook in de toekomst open staan voor een verdere samenwerking met leden van Copiepresse", besluit Google.