DEN HAAG - De Stichting voor Volksgezondheid en Roken (Stivoro) heeft de provider van de website GeenStijl gevraagd deze website uiterlijk donderdag (heden) uit de lucht te halen. Stivoro-directeur T. Prins meldde op deze site herhaaldelijk te zijn bedreigd. Als de provider, reclamebureau HSCG in Leeuwarden, dit niet doet, dan zal Prins juridische stappen ondernemen.

"Mevrouw Prins toont zich een slechte verliezer en blijft voortdurend rookgordijnen optrekken om de aandacht af te leiden van waar het werkelijk om gaat: haar eigen blunders. Stivoro heeft geen poot om op te staan. Noch wij, noch onze provider HSCG, hebben iets strafsbaar gedaan. GeenStijl ziet een rechtszaak dan ook met vertrouwen tegemoet," aldus een van de makers van de weblog.

De redactie van GeenStijl zet op de website vraagtekens bij het aantal van ongeveer een miljoen rokers, die volgens Stivoro op 1 januari met roken wilden stoppen. Op de website reageren lezers hier anoniem op. Daar staan volgens Prins soms de vreselijkste bedreigingen bij. Kortgeleden stelde iemand de vraag: 'Waar gaan haar kinderen naar school?'

06-nummer

Daarmee is voor Prins de zoveelste grens overschreden. Verder heeft GeenStijl haar privé-telefoonnummer bekendgemaakt. GeenStijl zegt in een reactie hierop dat er op de site een link staat naar een persbericht van Stivoro op ANP Perssupport, waarin het gsm-nummer van Prins staat vermeld.

Beëindigen

De provider heeft toegezegd zijn uiterste best te doen om de site uit de lucht te halen, aldus Prins. Toen ze hoorde dat het reclamebureau HSCG de provider was, viel ze bijna om van verbazing. "We stonden op het punt om zaken met dit bureau te doen. Dat gaat waarschijnlijk niet door."

Uit navraag blijkt dat de provider inderdaad van plan is de samenwerking met de weblog te beëindigen: "We gaan de samenwerking met Geenstijl beëindigen, maar ik moet erbij zeggen dat het niks met Stivoro te maken heeft," aldus de directiesecretaresse van HSCG.

De directie wilde zelf niet reageren. Op de vraag wanneer en waarom wist de dame niks te zeggen. "Ik weet het verder ook allemaal niet, ik weet alleen dat de samenwerking wordt opgezegd en dat het niks met Stivoro te maken heeft."

Doorgaan

Dat de samenwerking met HSCG wordt opgezegd, betekent niet het einde van de populaire weblog: "We gaan samen met HSCG op zoek naar een andere provider, we zullen niet zwichten voor de chantagepraktijken van mevrouw Trudy Prins."