DEN HAAG - Ruim een derde, 36 procent, van de Nederlanders maakt gebruik van mobiel internet. Dat is een forse stijging met 2007, toen slechts 20 procent mobiel internet gebruikte.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De afgelopen drie jaar is een constante en explosieve stijging te zien. In 2007 maakte zoals gezegd een op de vijf Nederlanders gebruik van mobiel internet. In 2008 kwam dit uit op 26 procent. In 2009 groeide het percentage naar 30 procent en inmiddels staat de teller dus op 36 procent.

Smartphones

Deze stijging is vooral het gevolg van het groeiende gebruik van smartphones met een UMTS-verbinding. Smartphones maakten in 2010 zo’n 16 procent van het totale mobiele internetgebruik uit. Dit was een jaar daarvoor nog maar 10 procent.

Mobiel internet via telefoons in totaal, dus ook via GPRS, is inmiddels goed voor 20 procent van het totale aantal internetaansluitingen in Nederland. Drie jaar geleden was dat slechts 8 procent.

Laptops, met een mobiele verbinding, zijn in 2010 goed voor 21 procent van al het mobiele internet. Dat is echter slechts 2 procentpunt meer dan in 2009.

Leeftijd

Als gekeken wordt naar de doelgroep maken vooral jongeren gebruik van mobiel internet. De groep 12 tot 25 jaar is op alle gebieden ‘leider’. Bijna de helft (48 procent) van deze leeftijdsgroep maakte gebruik van mobiel internet in 2010.

29 procent deed dit via een mobiele telefoon en 27 procent via een laptop.

De categorie 25 tot 44 jarigen doet het ook goed. Daar gebruikte 40 procent mobiel internet en deze leeftijdsgroep doet dat vooral via mobiele telefoons.

Dataverbruik

Het totale mobiele dataverkeer is met het het groeiende totale gebruik ook explosief toegenomen. Zo werd in de eerste twee kwartalen van 2010 3,2 miljoen GB aan mobiele data verbruikt. In dezelfde periode maar dan in 2008 was dat nog slechts 359.000 GB.

Hiermee wordt het schrikbeeld van providers bevestigd. Omdat het mobiele dataverbruik stijgt, zijn flinke investeringen in het netwerk nodig en dat kost veel geld. T-Mobile stelde eerder al dat een stijging van de prijs van mobiel internet onvermijdelijk is. KPN heeft inmiddels nieuwe abonnementen aangekondigd waarin mobiel internet duurder zal worden.

Download hier het totale rapport.