ROTTERDAM - Diverse Franstalige kranten uit België zijn niet meer te vinden in de zoekresultaten van Google. Het bedrijf heeft kranten als La Capitale uit zijn zoekmachine verwijderd.

Dat laat persbureau Associated Press weten. De kranten reageren boos. La Capitale spreekt op zijn website van een boycot.

Google en Belgische krantenuitgevers staan al langer op gespannen voet met elkaar. In 2006 werd een rechtszaak tegen Google aangespannen omdat Google News volgens de uitgevers zonder toestemming berichten uit Franstalige en Duitstalige kranten publiceerde.

De krantenuitgevers werden in het gelijk gesteld en in 2007 legde een Brusselse rechter een publicatieverbod op aan Google. In mei 2011 werd dit vonnis in hoger beroep bevestigd door het Belgische Hof van Beroep.

Boete

In een reactie laat Google weten dat het vonnis van de Belgische rechter betrekking heeft op zowel Google News als op zoekresultaten via Google Search. Het bedrijf zou daardoor gedwongen zijn om ook binnen zijn zoekmachine berichten van de kranten in kwestie uit te sluiten.

Volgens Google riskeert men een boete van 25.000 euro per overtreding. Het bedrijf laat echter ook weten bereid te zijn om de kranten weer op te nemen in de zoekresultaten indien de uitgevers daartoe een verzoek indienen. Zij moeten dan echter wel toezeggen geen gebruik te maken van de aanspraak op schadevergoeding.