AMSTERDAM - Rokers proberen de accijnsverhoging op sigaretten vanaf 1 februari op verschillende manieren te omzeilen. Sigarettenfabrikanten merken op dat de afgelopen weken de verkoopcijfers iets zijn gestegen en zij verwachten dat de verkoop via internet ook toeneemt.

Een zegsman van British American Tobacco (BAT) van onder meer Lucky Strike en Barclays voorziet dat rokers in januari gaan hamsteren. "Rokers kunnen nu nog 60 tot 80 eurocent op een pakje verdienen", zei de voorlichter van BAT woensdag. Ook sigarettenmaker Philip Morris, van Marlboro en Chesterfield, ontvangt signalen dat rokers flink aan het inkopen zijn.

De fabrikanten voorspellen dat het bestellen op internet ook een vlucht zal nemen. Een pakje sigaretten is in Roemenië of Polen bijna de helft goedkoper. De pakkans is uitermate klein, stelt BAT. Maar de douane meldt dat er dagelijks op sigarettensmokkel wordt gecontroleerd. Het kopen via internet is illegaal, benadrukt een voorlichtster. "Alleen als je zelf fysiek de grens over gaat, kom je in aanmerking voor een reizigersvrijstelling. Je moet de sigaretten zelf kopen, zelf halen en zelf roken."

Volgens T. Wurtz van de Stichting Rokersbelangen (SRB) adviseren rokers elkaar op de site van de stichting goedkopere sigaretten via internet te kopen. "De afgelopen twee weken is het aantal reacties op de site vertienvoudigd. Die reacties gaan niet alleen over het rookverbod dat sinds 1 januari geldt, maar ook over de accijnsverhoging."

De producenten vermoeden verder dat een deel van de rokers zal overstappen op goedkopere B-merken en op shag. "Wij hebben berekend dat ons volume met 15 procent kan teruglopen. Dat was niet gebeurd als de overheid de verhoging gefaseerd had ingevoerd. Maar ik hoop dat we ongelijk hebben", zei de woordvoerder van British American Tobacco. Philip Morris ziet het minder somber in. "Wij proberen ons marktaandeel vast te houden en het liefst te vergroten."