AMSTERDAM – Blackberrymaker Research In Motion (RIM) zou zich moeten opsplitsen in twee bedrijven om de positie te redden en aandeelhouders tevreden te houden.

Dat adviseert de Amerikaanse zakenbank RBC Capital Markets, meldt Reuters. RBC heeft analisten in dienst die zich de afgelopen jaren hebben gespecialiseerd op RIM.

Sinds enkele maanden rommelt het bij RIM en bij de aandeelhouders van het bedrijf. De verkoopcijfers in vooral de Verenigde Staten en Canada vallen tegen vanwege de iPhone en Android.

Maatregelen

Aandeelhouders roepen om maatregelen, maar RIM heeft daar nog niet op gereageerd. RBC stelt nu dat het bedrijf zich zou moeten opsplitsen in een bedrijf dat zich richt op de netwerkdiensten en een bedrijf dat smartphones en andere apparatuur blijft maken.

RBC erkent dat een opsplitsing een rigoureuze maatregel is, maar stelt dat niets doen een nog groter risico is. De Blackberrymaker staat bekend om zijn goed beveiligde software voor vooral zakelijk gebruik.

Android

Volgens RBC is de markt voor deze diensten dan ook vele malen groter wanneer de techniek losgekoppeld wordt van de Blackberrytoestellen. “Dan zouden de netwerkdiensten ook gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld Androidtoestellen”, aldus analisten bij de zakenbank.

In het derde kwartaal van 2011 wordt een nieuw Blackberrytoestel verwacht ook zal RIM zich meer richten op een nieuw besturingssysteem gebaseerd op QNX. Dat systeem draait al op de tablet Playbook.

Een aandeelhoudersvergadering vindt naar verwachting later dinsdag plaats.